Казанлък стана един от над 20-те града в страната, в които днес родители протестираха срещу проекта за Стратегия на детето.
Десетки родители от Казанлък и околните села, заедно с децаат си, се събраха пред сградата на Общината, издигайки плакати и лозунги с искане за отмяна на Стратегията, както и за оставките на директора на Държавната агенция за закрила на детето и на Агенцията за социално подпомагане.Преди две седмици по нареждане на премиера на страната Бойко Борисов работата по проекта на Стратегията, бе спряна.
„Българските деца не се продават, не се разменят, не се отнемат“, „Искам си мама и тате“ и "долу лапите от нашите деца". Тези лозунги издигаха протестиращите родители от Казанлък.

сн: Т. Величкова


Повече от 200 граждани до момента са се подписали в специалната подписка, с която се настоява категорично да се отхвърли проекта за Стратегия на детето и всички промени, направени в Закона за закрила на детето.


Родители и граждани настояват да участват в написването на нова стратегия, както и държавата да поеме спешния телефон за деца - 116-111. Те искат спиране на финасирането на чужди НПО-та, които работят с децата и по програми за деца.
Протестиращите родители се обявиха и срещу ранното сексуално образование на децата, което предвижда проекта на Стратегията.


Събраните подписи на несъгласни с проекта за детска Стратегия ще бъдат приобщени към националната подписка на родителите.
Казанлъшките родители заплашиха, че ако въпреки временния мораториум върху проекта, Стратегията се превърне в официален документ, масово ще напуснат страната, заедно с децата си.


Родителският протест в Казанлък завърши с призив гражданите да са будни по отношение на намеренията на държавни органи и нПО-та към децата им.