Казва се Джоана Брадшоу. За по-кратко и за приятелите – Джо. Висока, усмихната и приветлива, английската поданичка заменя подреденото Кралство с недотам уредената ни Република. Защото България я привлича като магнит, още с първото й стъпване на наша земя преди 20 години.
Джоана Брадшоу е завършила математика и физика, но истинската й страст е изобразителното изкуство. Затова, след като се омъжва за Греъм, който е от Нова Зеландия, и двамата заживяват в неговата страна, там тя завършва курс по линография. И се посвещава на изкуството. Голямата дъщеря на Джоана и Греъм – Амбър, се ражда в Нова Зеландия. Семейството, което обича да пътува по света, решава да се завърне в Европа, когато детето е на 3 годинки. Но не избира Обединеното Кралство, а малката и почти неизвестна за тях България. По впечатленията на Джо за щедра природа, за топли и сърдечни хора, за слънце, море и планина.

И така, вече 10 години Джоана, Греъм и Амбър са в Казанлък, столицата на ухайната Долина на розите. Тук се ражда и втората дъщеря на интернационалното семейство, която носи българското име Мила. Амбър е в 7 клас и перфектно говори български език – и капчица акцент не се усеща в него, а второкласничката Мила си е направо българче.

А Джоана Брадшоу се оказва истински стожер на старите коледни традиции. В навечерието на Рождество Христово тя не само изработва сама коледни линогравюри, но и обучава деца в казанлъшката школа „Арт - линия” в майсторенето на коледни картички по техниката линография. „Няма нищо по-ценно и по-скъпо като жест да изпратиш на близки и приятели ръчно изработени от теб коледни картички – споделя англичанката от Казанлък. – В тях човек влага не само старание и майсторство, но преди всичко обич, признателност и уважение към своите роднини и близки хора. Така направените картички са нашият най-искрен поздрав по случай идващите светли празници.”

В момента Джо работи от Казанлък по интернет с клиенти по целия свят. Изпълнява поръчки и предлага свои творби и проекти. И намира време не само да рисува, да преподава линография на деца в школи по изобразително изкуство в различни градове на България, но и да се развива. В момента учи философия онлайн. В свободното си време семейството се посвещава на красивата българска природа. За младите родители е напълно естествено да предпочитат живота в малкия град, където всичко е много по-истинско и спокойно, без излишно напрежение и по-далеч от шума и стреса в мегаполисите. Дори са намислили още по-смела стъпка назад, към природата. Джоана и Греъм са си купили кирпичена къща в гората до казанлъшкото село Горно Изворово и напролет ще я ремонтират. Идеята е да запазят старата сграда, а при ремонта да използват само естествени материали.

Джоана, която майстори приказни коледни картички, е въодушевена от живота си в България. Тук хората са топли и непринудени, любопитни са, интересуват се от теб, помагат ти кой с каквото може, събират се заедно по различни поводи, в селата сами си отглеждат плодове и зеленчуци, което не се среща в Англия. Именно тези неща, на които българите като че ли не обръщаме внимание, радват семейството, събрало двама души от двата края на света в едно малко кътче от Розовата долина.

А коледният дух, който рисува англичанката от Казанлък, всеки може да открие в ръчно изработените от нейните ученици картички, подредени тази вечер в галерия „Ателието”. От 18.00 часа там ще бъде открита експозицията „Духът на Коледа”, представящи всички сувенири, изработени от талантливите казанлъшки деца.