На 21 август ще бъде отбелязана 144-ата годишнина от Шипченската епопея. Денят ще започне с панихида в памет на загиналите в боевете на легендарния връх през август 1877 година. Панихидата ще бъде отслужена в Соколския манастир от 8.00 часа.

От 8.45 до 11.45 са предвидени три походни туристически лъча:

Лъч 1 – Соколски манастир – връх Шипка

Лъч 2 – м. Узана – връх Шипка

Лъч 3 – храм-паметник „Рождество Христово” гр. Шипка – връх Шипка.

От 11.00 часа на Паметника на Свободата ще бъде проведен традиционният Урок по история, а от 11.00 до 13.00 часа е събитието „Музей на открито - Времена и епохи“, в което ще бъдат представени медали, нагръдни знаци и снимков материал от личната колекция на Николай Гичев от клуба в Стара Загора. Членовете на клубовете от Габрово, Казанлък и София ще представят богата колекция от оръжия и униформи. Всеки желаещ ще може да „влезе в обувките на опълченец“, да облече униформа и да се снима с оръжие.

От 12.00 часа започва официалната част на тържествата - церемонията по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата. Мястото е подходът към монумента.

Националното честване "Шипченска епопея" се провежда под патронажа на Президента на Република България. Организатор е Областна администрация - Габрово.