Червени вина стават на юг от Стара планина, бели – на север

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов открива официално гроздобера в Старозагорска област днес, 13 септември. Церемонията ще се проведе в лозовия масив в село Могилово.

Според собственици на лозови масиви и винарски изби, гроздето е узряло доста по-рано, понеже като цяло тази година е по-топла. Още през февруари е тръгнало сокодвижението. В региона гроздоберът на белите грозда е на привършване, а червеното грозде е почти готово, дори някъде вече берат мерло. На практика, в Старозагорско гроздоберът започна на 5 септември. Като количество реколтата не е богата, за много лозари годината е била тежка, тъй като напролет паднаха обилни дъждове и градушки. Дори има собственици с по 1000 дка лозя, които нямат и зрънце грозде, именно заради градушките.

В Старозагорска област на приключване е гроздоберът на белите сортове траминер, мускат отонел, шардоне, а за червените грозда се очаква активната кампания да е в края на септември. Характерното за годината е, че много собственици на винарски изби имат собствени лозя, а тези, които не са затворили цикъла, изпитват затруднения при продажбата на грозде.

В момента качественото грозде, от което става качествено вино, е на цена 1.00-1.20 лева за килограм, в зависимост от сорта, до 1.50 лв./кг. Търсените от винопроизводители екзотични сортове са по-скъпи, а масовите като каберне совиньон и мерло са на по-ниска цена – 60-90 стотинки за килограм.

Специалисти обясняват, че в лозарството обичайно на 4 години има една загубена тотално реколта, две посредствени и една добра реколта. 2016-а не може да се сравни с 2011-2012 г., за винарите това са били много хубави години, 2016 г. е била добра.

Общоприето мнение е, че в Северна България, поради климатичните особености, много добре виреят белите сортове, а на юг, където е по-слънчево и почвата е по-подходяща, се отглеждат сортове за хубави червени вина. Амбицията на винопроизводителите от Южна България са да правят и добри бели вина, за което полагат повече грижи и старание за лозовите си масиви от съответните сортове грозде и в технологията на производство.

По данни на земеделското министерство нямало изцяло съсипани от градушките лозя, в момента средната изкупна цена е достигнала 60-80 ст./кг в зависимост от сортовете. В България има близо 600 000 дка лозови масиви, като малко над 55 на сто от площите са с червени вина, само в Старозагорска област има 23 300 дка, от които 1300 са с десертни сортове.За преработката на реколтата съществуват 166 сертифицирани изби, още 18 са в процес на сертификация. Работят и първите 7 изби за производство на биовина от масиви, при които се прилагат изцяло екологични стандарти, като продукцията им отива най-вече за Германия.

България има право само на 1% годишно увеличение на лозовите масиви, за преструктуриране на сектора през следващите 4 години са планирани 50 млн. лв, до няколко дни ще бъде представена за обществено обсъждане наредбата.