Европейският парламент ще се бори да няма ново законодателство за етеричните масла и ще иска Европейската комисия да изготви доклад относно въздействието им върху човешкото здраве в срок не по-рано от 6 години, съобщават от прес офиса на българския евродепутат Андрей Новаков.
Подкрепата на българската позиция за това производството на етерични масла да не бъде причисляван към химическата индустрия е постигната в рамките на пленарната сесия на европейския парламент в Страсбург, на която българските евродепутати от всички политически групи се обединиха и заедно успяха да обърнат гласуването в полза на внесените от тях изменения към предварителната преговорна позиция. Според нея се очакваше в срок до 4 години ЕК да излезе с ново законодателно предложение за етерично-маслените култури, базирано на доклад за свойствата и ефекта им върху здравето.
С гласуването си по време на пленарната сесия евродепутатите одобриха преговорната позиция на Европейския парламент за тристранните срещи с Еврокомисията и Съвета. Така по време на триалозите Европарламентът ще се бори да няма никакво ново законодателство относно етикетирането и класификацията на българското розовото масло, а срокът за доклад на Европейската комисия да бъде фиксиран за по-дълъг период от минимум 6 години.