8 нови обекта открива на своя територия „Арсенал“ за празника
8 нови обекта от Инвестиционната си програма открива „Арсенал“ днес, 8 октомври,в навечерието на тазгодишния фирмен празник, чиято кулминация е ден по-късно - на 9-ти октомври. По традиция в началото на октомври, арсеналци отбелязват Деня на машиностроителя. 8-те обекта са разположени на двете основни територии на дружеството – площадка Казанлък и площадка Мъглиж. Стойността на всички новооткриващи се обекти е в размер на 30 млн. лева, средства от Инвестиционната програма на дружеството. По думите на изпълнителния директор на „Арсенал“ Николай Ибушев, това е само част от всички нови обекти и подобрения на инфраструктурата на територията на дружеството, които до пролетта на следващата година ще достигнат размер от над 70 млн. лева.
На откриването са поканени представители на местните власти от Казанлък и Мъглиж и представители на колективите в „Арсенал“.
В навечерието на празника си, арсеналци ще имат на практика нов паркинг, с направено разширение на западния паркинг на „Арсенал“, с нови 230 паркоместа, и модернизираният фирмен стадион, който в навечерието на празника придоби нов вид: с нови седалки и обновена електрическа мрежа.
В Завод 6 се открива линия за инжекционно формоване и синтeроване – MIM процес – една принципно нова технология за получаване на стоманени детайли от метален прах. Средствата, вложени в новата линия, са осигурени от спечелен проект от фирмата по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“ – внедряване на иновации в предприятията.
Новата линия подобрява ефективността в производството на специална продукция. Другият нов открит обект е Линия за термична обработка в Завод 1. Линията е за термична обработка в солни вани. Тази инвестиция повишава капацитета и качеството за термообработка на детайли в „Арсенал“ и е първият етап в подготовката за внедряване на „Тенифер“ процес – процес на карбонитриране на детайлите. Направената инвестиция също е по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“.
Сред останалите новооткриващи се обекти е разширението на обособено производство „Автоматна обработка“. Обектът е четвърто поредно разширение на обособено производство „Автоматна обработка“, като оборудването е изцяло от машини с ЦПУ, с големи възможности за струго-фрезови обработки и обезпечава механичната обработка за производство на специална продукция. Инвестицията е направена изцяло със собствени средства. Три от новите обекти са разкрити на площадка Мъглиж. Това са: нова складова база „Каракос“ – склад №1 – Завод 4, изградена изцяло със собствени средства. Обект ПМ 14 – Завод 4, предназначен за специална продукция и отговарящ на всички нормативни изисквания за такъв тип производство. Възстановен и реконструиран бе и обект К-34А – завод 4. Той е предназначен за производство на специална продукция, съобразен с нормативните изисквания. Реконструкцията е направена изцяло със средства на „Арсенал“.

Новият най- модерен цех 600 на Завод 5, сн. М. Маденджиян

На 9-ти октомври празникът започва още от 9:30 часа, когато са награждаванията на първенците в различните спортни турнири, посветени на празника. Денят по традиция е и Ден на отворените врати. Всеки, който пожелае ще може да разгледа както фирмения музей, така и да стане част от празника на най-голямата фирма в страната. От 11 часа започва празничното мажоретно шоу на стадион "Арсенал". Официалната част и празничната програма са с начало 12 часа. 51 са тазгодишните арсеналски първенци, които тази вечер ще бъдат приветствани от арсеналското ръководство. Церемонията по тяхното награждаване е от 16:30 часа.
За празника арсеналци и гостите ще могат да се радват освен на пъстра програма, така и на двойно повече шатри за топла скара на открито - 20 на брой, в които ще се предлагат общо 60 хиляди кебапчета и кюфтета.