270 работника наема през ноември „Арк-о-мат“


270 работника трябва да наеме през ноември тази година фирмата „Арк-о-мат“ България.

Това съобщи за zakazanlak.bg собственикът на фирмата Нуреддин Йозхан.


,В края на септември дружеството, което е ЕООД, съгласно Търговския закон освободи голяма част от досегашните си работници. Причината те да бъдат освободени и впоследствие голяма част от тях наети наново, е преориентацията на производството и започването на работа по нов проект, уточни Нуреддин Йозхан.
Той направи тези уточнения по повод публикация от преди няколко дни за освободени няколкостотин човека от фирмата и временното прекъсване на производствения процес там.
Новият проект, по който ще заработи от края на октомври, началото на ноември дружеството, позиционирано в Казанлък, е с нов клиент, за който ще произвежда отново кабелни комплекти за автомобили.
За целта в понеделник – 14-ти октомври, 10 работника от досегашния състав на „Арк-о-мат“ България заминава на двуседмично обучение в Румъния.
Йозхан не даде повече подробности за новия проект и новия партньор на дружеството, но уточни, че е в сферата, в която извършва дейност фабриката, чийто стопанин е той от 1995 година.
Проектите в нашата сфера на работа са с продължителност от 8 години, допълни той.



Като причина за временното спиране на работата в казанлъшките цехове на „Арк-о-мат“ той посочи приключване на проекта с DELPHI, който е бил също с 8 годишен срок. Преди това от 1999 година, когато фабриката започва работа на територията на Казанлък, до 2010 година работи по проект на VW Bordnetze.

След края на 14 дневното обучение в Румъния десетте работника на фирмата, трябва да започнат работа още в края на този месец, началото на следващия по новия проект. Според Йозхан през ноември първите наети във фабриката вече трябва да са 70 човека, като до края на същия месец те трябва да станат 270.
Плановете на управата на „Арк-о-мат“ са през следващата година работещите в казанлъшките цехове да станат 450 човека.
В края на миналата година фирмата е на трето място по брой заети лица в казанлъшките фирми, след „Арсенал“ и „М+С Хидравлик“. Разликата между втория и третия в класацията тогава е от 1 човек. Дружеството е носител и на три поредни приза на Министерство на икономиката за Работодател на годината.


Скоро да заработи и фабриката и в Карлово, обеща Йозхан. 25 от работещите там сега са на обучение в Корея, където усвояват умения за работа по друг, също нов 8 годишен проект, с корейска фирма. Йозхан не даде повече подробности за нея. Каза само, че става дума за машинно концентрирана дейност за автомобилното асамблиране.
Собственикът на „Арк-о-мат“ Карлово прогнозира, че до края на ноември ще стартира работата нанаво и в тамошния завод.
През 2015 година в двете фабрики- в Казанлък и Карлово общият брой наети е бил 2 хиляди души,уточни Рейхан Чаглар- управител на казанлъшката фабрика.
И в двата случая на преориентация на производството с новите проекти, дейностите ще се изпълняват на машини на възложителя.


Средно по 4 месеца продължава преориенитарането на дружеството от един към друг проект, което се случвало назад в годините и на работниците тази специфика в работата и наемането била обяснена, уточниха от ръководството.
В конкретния случай с казанлъшкия „Арк-о-мат“ преминаването от един към друг проект и преориентирането на производството ще стане за 3 седмици, което е много добро постижение, уточни собственикът на фабриката.

За това че в момента повечето работници са или на трудовата борса или вече са си намерили друга работа, разговори за това били водени с всички заинтересовани институции в Казанлък и те били уведомени, каза още Нуреддин Йозхан.
Той бе категоричен, че ръководената от него от 1994 година фирма, която създава в Турция и пет години по-късно премества в България, няма да затвори.
При нас вече работят второ поколение хора, имаме история тук, допълни той.

Конкуренцията в този бранш е много голяма и повечето клиенти вече се преориентират към страни с по-евтина работна ръка като Мароко, Сърбия, Украйна, Молдова и това прави още по-труден баланса, допълват от управата на дружеството.
Когато турската фирма идва в България през 1999 година, минималната заплата тук е 65 лева. Аз давах двойна, каза за zakazanlak.bg Йозхан.
Сега минималната работна заплата тук е 560 лева и расте, което е също важен фактор за работата в този бранш.
Близо 1 500 са били заетитте в дружеството през миналата година, като работният процес е бил трисменен.


Преди седмица, на 4-ти октомври тази година фирмата за кабели за автомобилната индустрия навърши 20 години в Бългрия.
Поводът е отпразнуван с тържество в Казанлък.