16 български фирми в областта на разопроизводството от днес са на едно от най-популярните изложения в Европа – „Зелена седмица“, в Берлин. Събитието започва от 20 януари и ще продължи до 30 януари, включително, а форумът е най-старият в Европа.
На него свои продукти ще покажат както биорозопроизводители, така и такива, които се занимават с така нареченото "конвенционално производство".
Участието на нашите производители е подпомогнато от Министерството на земеделието - тое поема разходите по транспортиране на продукцията, както и заплащането на изложбената площ, а това е от голяма полза за фирмите.
Следващите три-четири години вероятно ще са добри като цени за розопроизводителите, но от друга страна - остава проблемът с работната ръка - няма желаещи да берат розовия цвят, коментират от бранша. Миналата година за първи път са дадени много добри субсидии - по около 300 лева на декар по няколко различни мерки за подпомагане на розопроизводството. Липсата на работна ръка обаче демотивира производителите на розов цвят, миналата година добивите в Старозагорски регион са били с около 40-50 процента по-ниски заради липсата на берачи. Около лев и 50 стотинки искаха тогава берачите, а изкупната цена на уханните цветчета тръгна от 2.50 за килограм.