Американската военна индустрия закъса за ресурси

ВПК на САЩ има 300 уязвими места и позиции
Липсвали, както надеждни източници на редки метали за радари, така и дори материали за униформи и палаткиВоенно-промишленият комплекс на САЩ има 300 уязвими места и позиции, което се отразява негативно върху въоръжените сили на страната, предава БГНЕС. Това се посочвало в доклад на Министерството на отбраната, подготвен по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Документът бе представен на държавния глава от зам-министъра на отбраната Патрик Шанахан, съобщава пресслужбата на Белия дом.

Пълният списък на 300-те уязвими места с конкретни детайли има само в засекретеното приложение към доклада. В незасекретената част на документа се изброени проблемите за недостига на надеждни източници на редки метали, необходими за производства военно оборудване като радари, а също ограничени ресурси от материали за военните униформи и военни палатки. Авторите на документа посочиха, че компаниите на американския ВПК се „сблъскват с невиждан набор от предизвикателства”, които ограничават способностите им бързо да произвеждат самолети, резервни части и друга военна техника. Този аспект има принципно значение за противодействие срещу "агресивната промишлена политика" на конкурентните държави.


Сред тези държави особено място в доклада се отделя на Китай. В Пентагона смятат, че китайското правителство провежда "агресивна икономическа политика", използвайки монопола си върху някои ключови природни ресурси като редките метали. Освен това заплаха представлява прехвърлянето на производството от САЩ в държави с по-ниско заплащане на труда, „такива като Индия и Китай"."В рамките на своята политика на промишлена агресия Китай принуди много американски компании да преместят своите подразделения, занимаващи се научно-изследователски и опитно-конструкторски работи, в замяна на достъпа до китайския пазар. Когато развитието на технологичните иновации се премества в чужбина, се променят правила на интелектуалната собственост, а това ще пречи на достъпа на САЩ до „напредничави технологии на производство и като цяло ще понижи нашата конкурентоспособност. Застрашено е лидерството на САЩ в такива отрасли на промишлеността на бъдещето като разработки в сферата на изкуствения интелект, квантовите компютри и робототехниката", се казва в документа.


Източник: http://epicenter.bg