Общински съветници от Местната коалиция „Алтернативата на гражданите“ почетоха с минута мълчание и поднасяне на цветя паметта на Христо Ботев на 2 юни пред паметника на поета-революционер в Казанлък. Инж. Янко Запрянов, директор "Технологично и иновационно оборудване" на „Арсенал“ АД, инж. Владимир Чучумишев, ръководител-направление "Образование и квалификация“ в „Арсенал“ АД, и адвокат Мариета Пепелешкова се поклониха пред бюст-паметника на Ботев в парк „Розариум“.

Поради въведените противоепидемични мерки заради COVID-19, церемония по честването пред монумента нямаше, но независимо от това „Алтернативата на гражданите“ отдаде своята почит към националния ни герой.

„Тържествеността на този ден, в който почитаме Ботев и всички загинали за нашата свобода и независимост, зависи от нас, от нашето усещане за значимостта на техния подвиг и делата им в името на България“, сподели Янко Запрянов от „Алтернативата на гражданите“.

На 2 юни 2020 г. се навършиха 144 години от гибелта на поета-революционер, дръзнал с шепа смелчаци да се бори срещу цяла империя за свободата на своето Отечество.

Паметникът в казанлъшкия парк е издигнат, след като в навечерието на 2 юни 2015 година съветниците от Местната коалиция „Алтернативата на гражданите“, наследник на тогавашната група „Експерти за Казанлък“, даряват средства за възстановяване на Ботевия монумент в парк „Херъстръу“ в Букурещ. Инициативата за неговото реставриране е на инж. Николай Ибушев, генерален директор на "Арсенал"АД, който при своето посещение на 3 март същата година в румънската столица вижда окаяното състояние на Ботевия монумент. Патриотичната идея за паметник на Христо Ботев в града на розите е близка и на Драгомил Иванов, председател на партия „Атака” в Казанлък, който още от 2012 година радее за това.

Така, с техните съвместни усилия и с подкрепата на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, паметникът е изграден с финансовата помощ на „Алтернативата на гражданите”, с лични дарения на Николай Ибушев и на Галина Стоянова, с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ и с кампанията за набиране на средства, проведена от партия „Атака” в града на розите. Общата стойност възлиза на 14 950 лева, осигурени изцяло от дарения. Бюст-паметникът е висок 2.50 метра и е изработен от мрамор, камък и месинг. Автор на скулптурата е Ваньо Колев, а отливането в метал е изпълнено от Николай Фитков, който също дарява средства. Официално е открит през октомври 2015 година.

В поредицата от родолюбиви инициативи на членовете на „Алтернативата на гражданите” е и бюст-паметникът на Паисий Хилендарски, издигнат в двора на казанлъшкото училище, чийто патрон е народният будител.