Засия Часовниковата кула в Енина, окъпана в бяла светлина. На фона на тъмносиньото вечерно небе с очертаващите се силуети на дървета, на 1 юли Кулата сякаш бе докосната от вълшебството на Вечерницата. Прясно боядисана в бяло, с обновени в тъмен лак дървени елементи и светещи часовници, показващи точния час, „Звездният храм“ на ениници заживя нов живот. Ремонтът и обновлението на емблематичната за селото кула бяха извършени с подкрепата на Местна коалиция „Алтернативата на гражданите“ и лично на нейния основател и ръководител инж. Николай Ибушев, генерален директор на „Арсенал“ АД.

Кулата е построена през 2000 година по волята на дарителя Добромир Гущеров с помощта на неговия баща Христо Гущеров и колектив от специалисти. Тя бе наречена „Звезден храм“ и се превърна в една от емблемите на китното казанлъшко село. Енинци сверяваха часовниците си по тези, които украсяват кулата от трите й страни. С времето обаче съоръжението започна да се нуждае от обновление, а преди повече от година часовниците спряха. Една от първите задачи на новоизбрания кмет на Енина Димитрина Дончева бе възстановяване на Часовниковата кула. Веднага се отзовават инж. Николай Ибушев и членовете на „Алтернативата на гражданите“. За кратко време съоръжението е изцяло обновено, часовниците са ремонтирани, инсталирано е ново осветление, което се включва автоматично с фотодатчици. Така на 1 юли вечерта „Звездният храм“ на Енина отново възвърна своя блясък.

Огряната от светлината Часовникова кула веднага привлече вниманието на живеещите в близост ениници, които дойдоха от сърце да й се любуват.

Кметът Димитрина Дончева отбеляза, че освен ремонта на кулата, с подкрепата на „Алтернативата на гражданите“ в сградата на Кметството е поставен и работи повече от месец банкомат на Банка ДСК. Той е подарък за жителите на селото от „Алтернативата“ по случай 24 май. Новата придобивка е изключително удобна за жителите и гостите на Енина, на Горно и Долно Изворово, дори и Крън, на които няма да се налага да ходят до Казанлък, за да ползват банкомат. Това създава улеснение и за майките с малки деца, за възрастните хора и пенсионерите, за хората с ограничени възможности за пътуване, на които се превеждат средства по банков път. Обслужването от този банкомат, както и всички други на Банка ДСК в Казанлък, дава редица преференции за работниците и служители на “Арсенал“ АД и „Арсенал – 2000“ АД.

И още един сериозен жест към жителите на Енина от страна на Местна коалиция „Алтернативата на гражданите“. Почти пред разпадане е била сградата и пред спиране на работата в Здравната служба в селото. Покривът бил продънен и при дъждове всичко вътре се наводнявало. Отново с подкрепата на инж. Николай Ибушев и Местна коалиция „Алтернативата на гражданите“ сградата е напълно ремонтирана. Покривът е изцяло подменен, сменени са дограмите, изградени са санитарни възли, поставени са нови настилки, боядисани са вътрешните помещения и фасадата. Съвсем скоро Здравната служба ще отвори врати, напълно обновена.

Банкоматът и обновената Здравна служба



„Не знам как да изразя огромната си благодарност към г-н Николай Ибушев и „Алтернативата на гражданите“, които толкова много помагат на Енина. Благодарение на тяхното съдействие, на разбирането и активната им подкрепа се решават много важни въпроси в селото. Всичко, което се прави, е за улеснение и удобство на хората и за по-привлекателната визия на населеното място“, споделя кметът Димитрина Дончева. Тя не скрива радостта си, че в трудния кметски делник има здрава опора, а жителите на селото оценяват всичко хубаво, което се случва тук.


Димитрина Дончева