- Първото заседание на новоизбрания Общински съвет се ръководи от общинския съветник от Коалиция „Алтернативата на гражданите” инж. Янко Запрянов
- За четвърти мандат Общинският съвет ще се председателства от адвокат Николай Златанов

На 10 ноември 2023 г. новоизбраните общински съветници, кметът на община Казанлък Галина Стоянова и кметовете на населените места в общината положиха клетва. Церемонията се водеше от Областния управител на Стара Загора Ива Радева, която поздрави всички избрани представители на местната власт и им пожела успешен мандат. Тържеството включваше получаване на удостоверенията за избор от председателя на Общинската избирателна комисия Здравко Балевски, подписване на клетвените листове и изслушване на двата химна - на България и на Обединена Европа.

След полагането на клетвата кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която получи и символите на местната власт – огърлица с герба на града, благодари за доверието, което тя получава за четвърти път, поздрави всички избрани съветници и кметове на населени места и призова заедно да работят с обич за Казанлък и жителите на общината.


Първото заседание на новия местен парламент бе водено от инж. Янко Запрянов, общински съветник от непартийната коалиция „Алтернативата на гражданите” – Казанлък. „Не знаех, че ще бъда на това място, но ми се случи – започна своето обръщение инж. Запрянов, който е най-опитният общински съветник в местния законодателен орган на Казанлък. - И аз искам да ви поздравя за доверието, което вие спечелихте на последните избори. Всички ние сме тук, защото нашите думи и действия са убедили жителите на община Казанлък, че сме хората, които могат да работят за доброто и за просперитета им. Всички имаме обща цел: развитието на Казанлък и общината. Нека с действията си през следващите четири години да докажем, че можем достойно да носим гласуваното ни доверие и отговорността да вземаме тези решения, които са от полза на жителите на нашата община и нашия град. Да намираме това, което ни обединява, а не това което ни разделя. Затова ви пожелавам да сте живи и здрави, защото нашият успех означава успех за всички в тази община.”

След приветствените слова се премина към деловата част. Сформирана бе седемчленна комисия по избор на председател на Общинския съвет с представители от всяка една от 7-те сили, представени в него. Комисията бе в състав Мария Цонева от ПП ГЕРБ, адвокат Мариета Пепелешкова от Коалиция "Алтернативата на гражданите", Теодора Иванова от "БСП за България", Калин Калинов от "Възраждане", Николай Колев от "Има такъв народ", Алекси Алексиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Джамал Папарланов от ДПС. За неин председател бе избрана Мария Цонева.

Постъпиха три предложения за председател на местния парламент – за адвокат Николай Златанов от ПП ГЕРБ, който през последните три мандата бе начело на местния парламент,за адвокат Моника Динева от „БСП за България” и за Димитър Пашев от „Възраждане”. След тайно гласуване 35-мата общински съветници – по уважителни причини отсъстваха двама съветници: Живка Железова от ИТН и Ахмед Мехмед от ДПС, избраха за председател с 22 гласа Николай Златанов. Резултатът от гласуването посочи 9 гласа за Моника Динева и 3 гласа за Димитър Пашев, една бюлетина бе невалидна. Така адвокат Николай Златанов Димитров започна своя четвърти мандат като председател на Общински съвет – Казанлък. И за четвърти път удари гонга, оповестявайки началото на работата на местния парламент. Този път в мандат 2023 - 2027. И още на 15 ноември общинските съветници се събират на обучителен семинар по електронната система за гласуване.