„Алтернативата на гражданите” с нова кауза
Фондация „Алтернативата на гражданите За Казанлък” подкрепя новосформирания Авто-мото клуб „Казанлък Мотор Спорт“ в борбата му против войната по пътищата

2024 година започва с много добра новина за казанлъшкия спорт. В средата на м. февруари в града на розите бе учреден нов клуб по автомобилен спорт – Авто-мото клуб „Казанлък Мотор Спорт”. Клубът има двама съпредседатели – младият и талантлив автомобилен пилот Валентин Георгиев и Виктория Бъчварова, която е дъщеря на известния майстор на спорта по автомобилизъм от Казанлък Белчо Милев и която продължава семейната традиция в този атрактивен и определено мъжки спорт. Валентин и Виктория са възпитаници на Националната спортна академия. Той е завършил специалността „Автомобилен спорт”, а тя – „Мениджмънт на спорта”. Двамата правят тандем, който обещава много красиви емоции за любителите на автомобилните състезания, успехи и престижни отличия за Казанлък.

Към този млад отбор, в чийто състав влизат още петима членове – механици, организатори и отговорници по логистиката, се присъедини и отборът на Коалиция „Алтернативата на гражданите”. Чрез създадената Фондация „Алтернативата на гражданите За Казанлък” Коалицията подкрепя новоучредения авто-мото клуб за закупуване на собствен състезателен автомобил. И тъй като идеята на основателите на клуба, освен да участват в състезания у нас и на международни писти,е да се посветят и на актуалната и важна кауза – спиране на войната по пътищата, те намират безусловна подкрепа от „Алтернативата на гражданите”.През м. октомври 2023 г. Коалицията организира състезание Drivesafe за майсторско управление на автомобил, насочено към младите водачи и тяхното разумно поведение зад волана. Тогава пилотът Валентин Георгиев демонстрира професионалните си умения, подкрепяйки инициативата за безопасно шофиране.

„Благодарни сме, че срещнахме подкрепа от Фондация „Алтернативата на гражданите За Казанлък”, - споделимладият автомобилен състезател. - С предоставените от тях финансови средства и с наше участие ще си закупим автомобил, с който ще се състезаваме. Идеята на клуба е не само да участваме в състезания, но и да работим за спиране на войната по пътищата. Смятаме, че сме събрали най-добрия екип– това е отборен спорт, в който важна роля има всеки от членовете на клуба. Искаме да привлечем много млади хора, на които на теория и на практика да покажем какво се случва, когато шофираме неразумно, как да реагират в определени ситуации, защото 85% от смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия се дължат на колебливост в реакциите и неправилно взети решения. Ключът към спиране на войната по пътищата са автомобилните спортове и ние сме приели присърце тази кауза”.

За Валентин Георгиев страстта към автомобилите е закодирана в гените. От малък се интересува от тях. И досега бензинът в кръвта е двигател в неговото професионално развитие. Избира най-трудната дисциплина – планинското изкачване, която, освен че е много атрактивна за зрителите, показва най-добре качествата на самите пилоти. В чужбина планинските шампионати събират десетки хиляди зрители и затова идеята на младия тандем от Казанлък е да се възроди високопланинското състезание „Шипка”. Амбицията на отбора, наред с участия в кръгове, които се провеждат у нас, е да участва и в международни надпревари зад граница. Още по-амбициозна е идеята да организират кръг от Европейски шампионат в България, което не е правено досега и е основна тема в защитената с отличие дипломна работа на Виктория. Иначе, талантливият пилот от града на розите има 18 старта, като 17 от тях са завършили на почетната стълбица. За 2022 година е шампион на България, през изминалата 2023-та е вицешампион, както и през 2018 и 2019 година. Доскоро Валентин се е състезавал за Клуб „Ара Мотор Спорт” – Габрово, с председател Атанас Божилов, като е участвал в състезания с неговия автомобил, за което му е изключително благодарен. От тази година сформираният екип решава да създаде клуб в Казанлък. Откакто се помни, пилотът се състезава само с „Хонда”, затова и сега се е насочил към тази марка.

Намеренията му са да възстанови и един автомобил „Лада 7” и още една „Хонда сивик” – за тренировъчни цели.Но за Валентин Георгиев и екипа всичко това нямаше да бъде възможно, ако не е подкрепата от Фондация „Алтернативата на гражданите За Казанлък“, на която Авто-мото клуб „Казанлък Мотор Спорт” изказва огромна благодарност.