Министерството на земеделието ще изпрати писмо до Европейската комисия, с което държавата ни ще се обяви против приравняването на естествените етерични масла към химически продукти. Това каза пред журналисти служебният министър на земеделието Явор Гечев, който беше гост на Деветата национална среща на земеделските производители в комплекс край казанлъшкото село Овощник.
По думите му тази година Комисията е изразила намерение да инициира определени промени в регламент от 2006 година, включващи разширяването на някои понятия. "Тук опасенията са, че етеричните масла от растения, включително розовото и лавандуловото масло, могат да попаднат в обхват на допълнителни регулации и допълнителни отговорности по отношение на тях", поясни Гечев. Той каза още, че писмото на Министерството ще бъде препратено и до всички български евродепутати, за да изразят своето становище и да се формира национална позиция по отношение на казуса.
"Не само ние, но и Франция изрази скептицизъм. Аз не мисля, че ще се стигне до вкарване на етеричните масла от растения към този механизъм от допълнителни регулации и ние като държава ще вземем всички мерки", посочи още министър Гечев и подчерта, че България е "еталон за качество" и един от най-големите производители на розово и лавандулово масло. "Това е нещо, с което държавата ни не би се примирила", категоричен беше Явор Гечев.
На 24 и 25 май в Казанлък ще се състои среща, която се организира от Международната асоциация на ароматите, френски евродепутати, кмета на френския град Грас Жером Вийо. Срещата се организира именно по повод намерението на Европейската комисия за промяна в регламента за производство на етерични масла.