Фондация „Проект Бузлуджа“ представи на 8 декември в Казанлък резултатите от кампанията “Осинови мозайка”, чрез която тази есен мозайките от външния кръг в паметника на върха бяха стабилизирани и опазени, съобщи арх. Дора Иванова, управител на фондацията.
Събитието бе организирано от община Казанлък в партньорство с фондация “Проект Бузлуджа”. На него участваха осиновителите на мозайки и представители на общинския съвет на града. Кмета г-жа Галина Стоянова призова общинските съветници: “За събуждането на Бузлуджа трябва да мислим смело.”
На събитието арх. Дора Иванова благодари на всички дарители и доброволци и подчерта: “Само в рамките на два месеца успяхме да съберем необходимите средства и да опазим мозайките от разруха. В кампанията се включиха общо над 100 дарители и над 100 доброволци. Подобен успех за опазване на културно наследство е изключителен за България.”
Следващата кампания на фондация “Проект Бузлуджа” се казва “Отвори Бузлуджа” и цели обезопасяването на сградата и отварянето й за посетители. За тази цел трябва да се почистят нестабилните части от покрива и да се направят посетителски обезопасени пътеки. Технически това е възможно още идното лято.
А в следващите месеци “Проект Бузлуджа” ще работи по завършването на “Плана за опазване и управление” на паметника Бузлуджа, който включва обстойно техническо проучване, стратегия за опазване и визия за бъдещето на сградата, информират от фондацията.
По време на презентацията кметът на община Казанлък Галина Стоянова е очертала някои от възможните варианти за бъдещето на монумента, съобщава общинският пресцентър. „Една от възможностите е Общината да поиска за управление Бузлуджа и това става чрез Вас, общинските съветници. Ако го подкрепите – държавата ще реши дали да го направи или не. След това смело решение трябва да сме наясно, че за позитивите от посещението над 100 000 туристи годишно трябва да мислим малко по-надалеч“, е казала още Галина Стоянова. По думите й „прехвърлянето на Бузлуджа за управление и стопанисване на Община Казанлък е много „голяма лъжица“, дори за една от големите общини, каквато е Казанлък, по-голяма от областни центрове в страната. Но, трябва да мислим смело, особено, когато се събуждаме и пред очите ни е Бузлуджа. Може би, ако нашите държавници се събуждаха пред очите с паметника рано сутрин щяха да си изпълнят ангажиментите, но ние се събуждаме с монумента и трябва да решим дали да поемем тези риск и отговорност за бъдещето“.
От 13 септември т.г. беше издадена заповед на министъра на културата проф.Велислав Минеков Бузлуджа за предоставяне на статут паметник на културата от национално значение и вписване в регистъра на паметниците на културата.