Връчиха наградите  "Изобретател на годината" и  "Иновативна фирма 2015"
Патентното ведомство и Съюзът на изобретателите в България раздадоха наградите "Изобретател на годината" и "Иновативна фирма 2015", съобщи БТА, позовавайки се на информация от Патентното ведомство.
В категорията "Електротехника и електроника" бе отличен проф. д.т.н. инж. Тони Драгомиров. В категорията "Машиностроене и строителство" наградата /статуетката "Изобретател" и грамота/ получиха проф. д-р Костадин Костадинов, проф. д-р Пенка Генова, доц. д-р Владимир Котев и доц. д-р Тихомир Тянков.
В категорията "Химия и биотехнологии" бе награден екип от изобретатели, сред които проф. д.т.н. инж. Николай Дишовски и д-р инж. Петрунка Малинова.
Иновативна фирма на 2015 г. стана "АМГ ТЕХНОЛОДЖИ" ООД, Ботевград.
Двама учени бяха вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за цялостния им принос към техническите и естествените науки и изобретателската дейност. Те са проф. д.ф.н., д.т.н. Марин Ненчев, който работи в областта на лазерната техника и квантовата електроника, и проф. д-р Аргир Живондов, работещ в областта на генетиката, селекцията и семепроизводството при овощните култури.
/НЗ/