Новият проект "Чудеса в музея на Чудомир", който реализира Литературно-художествен музей „Чудомир”, въвежда съвременните технологии в музейното дело. С едно докосване на специалния сензорен екран посетителите могат да изберат дали да видят документалния филм за писателя, да разгледат уникалната галерия от анимираните казанлъшки „нашенци”, както и да чуят няколко записа с автентичния глас на Димитър Чорбаджийски.

Интерактивният екскурзовод се явява едно надграждане на цялостната музейна дейност, чиято цел е популяризиране по атрактивен и достъпен начин на българската култура и литература. Чрез проекта посетителите ще могат да правят виртуални обиколки във времето назад, когато е живял Чудомир. Иновативният проект е спечелен по програма на веригата магазини „Лидъл България“ и той се е съревновавал с още 450 проекта в сферата на образованието, културата, социалната дейност, като одобрени за финансиране са едва 30 предложения. Само два проекта от всички са спечелили финансиране в област „Култура“ и единият от тях е за музея на Чудомир в Казанлък, вторият е в Плевен. И още едно важно обстоятелство, което показва значимостта на темата – проектът за виртуален екскурзовод в музей „Чудомир“ е единственият сред всички одобрени, който получава пълния размер на финансовата помощ от 10 000 лева.Още при старта на проекта директорът на ЛХМ „Чудомир“ Добрина Матова и ръководителят на проекта Лена Драголова посочиха, че интерактивният екскурзовод ще позволи на посетителите лесно да избират от богатото меню на екрана какво точно искат да научат за писателя, художника и карикатуриста Чудомир. При това информацията ще бъде поднесена по много атрактивен начин. Това виртуално представяне, което се прави в големите музеи по света, в България се внедрява само в четири музея – в Габрово, Ловеч, Ямбол и в Казанлък.

Автори на филма за Чудомир са Мариан Маринов и Спас Спасов, които са направили и филма "Пътеки от слънцето към тъмнината", а екипът по проекта разчита на даровитите деца от града на розите за иновативни идеи при реализирането му, както и на казанлъчани, за които популяризирането на творчеството и делото на Чудомир е кауза и повод за гордост.

Интерактивният екскурзовод по завършения вече проект „Чудеса в музея на Чудомир” официално ще бъде представен на 12 септември 2018 г. от 17.00 часа в музея.