Има храни, които се считат за здравословни, но се оказва, че при определени случаи – са напълно неподходящи.
Всеизвестно е, че при грип, настинка и хрема пилешката супа е особено полезна. Така, че колкото по-голяма купа топла пилешка супа си хапнете – толкова по-добре.
При грипни симптоми, обаче, има храни, които не би трябвало да се консумират. Такива са ягодите, млечните продукти, банани, свинско месо, риба, шоколадови изделия, спанак, авокадо, орехи, твърд алкохол и бира. Повечето от тези продукти предизвикват освобождаване на хистамин. Водят до възпаление и дехидратация, имат високо съдържание на мазнини или просто дразнят гърлото и носните лигавици.
При грипни състояния, придружени от хрема и кашлица се препоръчва да се консумират: розмарин, чесън, яйца, червени чушки, портокали, куркума, чай от анасон и джинджифил. Повечето от тези храни и напитки имат противовъзпалително и антиоксидантно действие. Някои от тях съдържат витамин С и спомагат за стимулиране на имунната система.