В Механото ще учат и ще работят

Ученици от 9 и 11 клас на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ в Казанлък ще се обучават през тази учебна година по системата на дуалното образование. Обучението на общо 50 ученика е по пилотен проект на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Казанлъшката гимназия е едно от двете професионални училища в страната, в които за първи път се прилага тази система. Учениците ще се обучават в специалността „Машини и системи с ЦПУ“, каза Златина Илиева, координатор на проекта за училището и класен ръководител на учeниците от 9 клас, които ще се обучават по тази система.

Проектът има за цел създаване на кадри за нуждите на казанлъшките машиностроителни фирми, готови да се включат пълноценно в производствения процес, веднага след завършване на средното образование. В рамките на обучението учениците ще прекарват повече време от седмицата в три от местните фирми, с нужда от конкретни технически специалисти, като положения от учениците за това време труд ще им се заплащат. Фирмите – партньори по проекта са „Арсенал“, „М+С Хидравлик“ и „Гуала Глоужърс груп“. През останалото време в училище ще усвояват общообразователни и специални предмети. Първите специалисти за нуждите на местната икономика, обучени по швейцарската дуалната система, ще завършат през 2019 година.
За втора поредна година в казанлъшката професионална гимназия, наследник на създаденото преди 91 години от Иван Хаджиенов техническо училище, ще се обучават и бъдещи специалисти в специалността „Мехатроника“. Конкретната нужда от такива бе инициирана от изп. директор на „Арсенал“ Николай Ибушев и защитена миналата година пред Министрество на образованието и науката.
Общо 310 са учениците в Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ в Казанлък през тази учебна година. Други 90 се обучават в задочна форма или като частни ученици. 12 ще са и абитуриентите от задочната форма на обучение през тази година.
Новата учебна година за техническото училище в Казанлък започва с нови 105 ученика в 4 различни специалности и 5 нови преподаватели.


Още по темата, по-късно.