Стрелките на часовниците – напред, назад И отново превъртяхме стрелките …
А още през 2018 г. се говореше, че смяната на времето ще бъде отменена, защото над 80% от населението на Европа, участвали в допитването, са пожелали това.
По-късно Европейският парламент реши смяната на лятното и зимното часово време да се извърши през месец октомври 2021 г. Представителите на държавите членки все още не са взели окончателно решение кое часово време да бъде избрано и въведено. Какви са изгледите за скорошно решение?
Този въпрос крие доста трудности по отношение на отговора. Вярно е, че има много по-важни европейски проблеми за решаване, но важно е и да се избегне хаоса, ако всяка държава в ЕС сама реши въпроса.
Все още се очаква експертна оценка за последиците от местенето на стрелките два пъти годишно.
На територията на ЕС има три часови зони – западноевропейско, средноевропейско и източноевропейско време. Получава се следното: ако се въведе лятното часово време, през зимата в западните и северозападните райони ще се развиделява много късно – около 10.00 часа Ако пък се въведе за постоянно зимното часово време, през лятото на изток ще съмва рано – около 03.30 часа.
Смяната на времето е доказано, че подлага хората на големи изпитания. Според германско проучване близо 30% от хората страдат от психически и физически проблеми, в резултат на смяната на времето и местенето на стрелките. Усеща се чувството на умора, в повечето случаи необяснима, срещат се трудности при заспиването вечер, спят с чести пробуждания.
Кога е моментът за премахване смяната на часовото време?
Сега! Това е отговорът на проф. Корбинианс фон Бланкенбург – германски икономист. "В резултат на пандемията фирмите и институциите развиха нова гъвкавост, казва той и припомня, че работата вкъщи и онлайн съвещанията вече 9са нещо съвсем нормално.“ Икономистът обяснява, че стриктното спазване на точни часове вече губи значение, когато части от труда и обучението се преместят във виртуалното пространство.
Още преди години професорът е доказал, че смяната на времето не води до някаква съществена икономия на енергия. До същия извод стига и Федералната служба за околната среда. Вярно, че през лятото лампите се палят по-късно, но пък през пролетта и есента в сутрешните часове е необходимо повече отопление.
Така плюсовете и минусите се… балансират.