Росен Плевнелиев: 22 септември е сред датите, които показват, че най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия


22 септември се нареди завинаги сред онези дати в националния ни календар, които показват, че най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия, водени от разум, от единство и от отговорност. Това се посочва в обръщение на президента Росен Плевнелиев по повод 107 години от обявяването на Независимостта на България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В обръщението си президентът припомня, че през 1908 година в древния храм "Свети Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново за първи път е прозвучал Манифестът за българската Независимост. Цар Фердинанд е произнесъл паметните слова: "Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство!"
"Делят ни вече 107 години от този исторически акт. Не избледняват обаче във времето онази решителност и дързост, с които васалната дотогава българска държава потърси и спечели своето заслужено и равнопоставено място сред суверенните европейски държави. Нека помним, че обявяването на българската Независимост не беше просто формално юридическо действие. Зад този политически акт стояха внимателна подготовка и единодействие, дипломатическа ловкост и народната воля на всяка цена да бъде защитено историческото право на българите. Затова 22 септември се нареди завинаги сред онези дати в националния ни календар, които показват, че най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия, водени от разум, от единство и от отговорност", заявява държавният глава.
Според него са показателни думите, с които един чуждестранен вестник е описал събитията тогава: "Българите като хора практични и трезви разбраха, че историческите събития не могат да се явят като резултат на един удар, но на една бавна, методична и енергична подготовка..." "Само за 30 години след Освобождението България направи огромен скок и успя с постоянство и стратегическа мисъл да постигне исторически победи и да гарантира своето възходящо развитие. Съединението и Независимостта бяха необходима предпоставка за стопански и обществен напредък. Тези актове на българския народ респектираха със своята решителност и спечелиха уважение далеч отвъд границите на България", посочва Росен Плевнелиев.
По думите му всяко поколение трябва да води своите битки, да следва своите каузи, които времето и обстоятелствата налагат. "При много по-трудни условия от днешните млада България изправи глава и уверено зае достойно място на международната политическа сцена. Затова вярвам, че ако успеем да се отърсим от черногледството и положим усилия, и днес можем да постигаме своите върхове", подчертава президентът.
"В дни на изпитания винаги трябва да помним решителността и волята на нашите предци. В тях ще открием сили и вдъхновение да отстояваме достойнството на България, националната ни независимост и благоденствието на нашите деца.
Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!", завършва обръщението си държавният глава.


Източник: БТА