Първият транш от средствата за възстановяване на лъва вече е в сметката НПМ „Шипка-Бузлуджа”
По сметката на НПМ „Шипка –Бузлуджа” постъпи първият транш от кампанията на БИЛЛА „Ние обичаме България”, която тази година е насочена към набиране на средства за реставриране бронзовата фигура на лъва на Паметника на Свободата. Сумата е в размер на 52 862, 23 лв., съобщи Чавдар Ангелов, ВРиД директор на националния музей. Тя е събрана на благотворителния концерт „Звезди пеят за България“, състоял се на 31 май в София, който бе първият етап от кампанията на голямата търговска верига.

„Ние обичаме България“ е дългосрочна национална кампания на БИЛЛА в подкрепа на 100-те национални туристически обекта. Всяка година инициативата ще подкрепя различни обекти, които имат нужда от неотложна поддръжка и защита, като през 2016 –а обектът е Паметникът на връх Шипка.

Средствата от кампанията на търговската верига ще се ползват едва след като проектът за реставрация и консервация на лъва бъде окончателно съгласуван и получи зелена светлина за реализация, уточни Чавдар Ангелов.

На 24 юни т.г. Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и „БИЛЛА България“ ЕООД подписаха договор за дарение, съгласно който събраните средства ще бъдат използвани за реставриране металната фигура на Паметника на Свободата.

На 20 юни в Министерството на културата бе внесена Технология за извършване на консервационно-реставрационните дейности по скулптурата на лъва. Проектът е дело на гл.ас. Петя Пенкова, реставратор, специалист по метали.

Конструкцията на скулптурната фигура се състои от метален скелет, върху който са монтирани 28 елемента. От построяването на Паметника и поставянето на лъва са изминали 82 години, през които не е правен преглед на скулптурата. Затова първата стъпка е получаване на разрешение за отваряне на фигурата чрез демонтиране на един елемент. Втората стъпка включва оглед отвътре за състоянието на останалите елементи и на скулптурата като цяло. В резултат на тези изследвания ще се определи как ще се процедира - дали ще се сменя само част от елементите, или цялата фигура и дали дейностите ще се правят на място, или ще се наложи демонтиране на скулпурата.