"В Старозагорска област, благодарение на добрата работа и отличното взаимодействие между институциите, успяхме да намалим максимално популацията на домашни свине, но напоследък имаме сигнали за повторно заселване с прасета на задни дворове. Ще продължим с проверките и в тази посока.“ Това е заявил д-р Дамян Миков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, по време на заседание на Епизоотичната комисия, свикано от областния управител на Стара Загора Гергана Микова.

Всички взети проби от свинекомплексите в региона са отрицателни, става ясно още от заседанието. Проби се взимат и от кланиците, и от превозните средства, извозващи промишлено отглеждани животни. Агенцията по безопасност на храните осъществява постоянен ежедневен контрол за мерките за биосигурност в свиневъдните ферми.

В Старозагорска област през последната седмица са обявени положителни проби от диви свине в селата Оряховица и Колена, в Мъглиж и в Казанлъшко. В страната ежедневно се регистрират около 30-50 случая на заболяването. Те са предимно по диви свине. Срокът за групов лов на тези животни е удължен със заповед до края на месец януари. Това е една от предвидените мерки за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете.