Президентът в последната си реч: Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад, каза президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение по повод на настъпващата 2017 година.
По думите на държавния глава копнежът по минало величие или желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение. Решението е в силните институции, които гарантират справедливост и правила за всички. Решението е в съзнателните усилия на всеки един от нас да подобрява и надгражда, а не да разваля. Без усилие и посветен труд от всеки, без любов и уважение към ближния, без върховенство на правото националният идеал "за чиста и свята Република" няма как да бъде постигнат, заяви президентът.
Той припомни, че на 1 януари 2017 г. ще отбележим десет години от присъединяването на България към Европейския съюз - "едно безспорно историческо постижение по пътя на осъществяването на националния идеал, дефиниран от Апостола на свободата "Да бъдем равни с другите европейски народи". Днес България е коренно различна спрямо годината, в която започнахме своя европейски път, посочи президентът Плевнелиев, изброявайки икономически и социални постижения като нарасналия брутен национален продукт и увеличените средства за образование, за пенсии и социални политики.
Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите нe са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа, отбеляза Росен Плевнелиев и добави, че днес България е надежден съюзник в НАТО, доверен партньор в Европейския съюз, добър съсед и приятел с всички в региона, като изброи и събития, свързани с външната ни политика и с Балканите.
Никога досега България не е търгувала толкова много с Балканите и ЕС, никога досега броят на туристите не е бил толкова голям. Никога досега толкова много държавни и правителствени ръководители не са посещавали страната ни в рамките на една година. Никога досега не сме били толкова свързани, интегрирани, с обща перспектива и общ хоризонт за демократично развитие. Осъзнаваме, че кризите, независимо дали е миграция, тероризъм, финансова или друга, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да противостоим, заяви президентът. Само заедно можем да гарантираме своята сигурност и енергийна независимост, само заедно представляваме и пазар, достатъчно голям за стратегически инвеститори и фабрики на бъдещето. Само заедно можем да бъдем фактор на глобалната сцена. Затова, по думите на държавния глава, всеки, който тръгне да изолира България в тясно националните граници и работи за слаб и разделен Европейски съюз или позиционира България като нестабилен, пасивен и проблемен член в периферията на Съюза, не работи за постигането на националния идеал. Нека вървим по избрания от будителите и възрожденците път към Европа достойно, с високо вдигната глава, призова президентът.
Росен Плевнелиев каза в обръщението си, че щастието и демокрацията не са крайна спирка, а начин на пътуване. Човешките права и свободи не се инсталират, те се спазват. Върховенството на правото се отстоява всекидневно и от всеки. Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни, посочи държавният глава. По думите му е добре да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности.
Относно доходи и инфраструктура нека се почувстваме като европейци, но и да действаме като европейци, като подкрепим европейските ценности за мир, човешки права и свободи, и върховенство на правото, каза президентът. Да добавим стойност, като помогнем на нашето европейско семейство, което днес е в беда. Кризите са факт, но е факт също така, че нашите доходи и просперитет зависят от това какво произвеждаме, колко сме образовани и ефективни, зависят от доброто име и репутация на България и българите по света. В светлината на предстоящото българско председателство на ЕС трябва да покажем най-доброто от България на Европа и света, заяви държавният глава.
В светлината на коледните и новогодишните празници президентът пожела топлината на домашния уют и обичта на близките да ни изпълнят с вяра да вървим напред с отворени сърца и чувство за житейска мисия. Да възродим и укрепим любовта в душите си и съхраним желанието си за справедливост. Нека не пестим усилия за мир между хората и в страдащия от конфликти и неправда днешен свят. Да загърбим езика на омразата и да дадем път на разбирателството, което да се превърне в здрав мост между децата ни, за да живеят в хармония.
Като добри и отговорни хора искаме в нашето общество състраданието, съчувствието, вярата в доброто да се множат. Случилото се след трагедията в Хитрино, когато мнозина сънародници приеха чуждото страдание като свое, ни изпълва с увереност, че сме на прав път и че около нас има много достойни примери за подражание и вдъхновение, каза президентът Росен Плевнелиев и пожела Новата година да донесе на всички българи, където и да са те по света, здраве, мир, надежда и благоденствие.

Източник: София, БТА