Познаваме ли сънародниците си от Бесарабия?
Какво е Бесарабия? Как да стигнем до нея? Какъв език говорят там? Отговорите на тези и на още много други въпроси ще намерим в новата книга пътепис на Елисавета Белобрадова „Среща с Бесарабия”

Българската общност в Бесарабия наброява над 200 000 души, но все още не е достатъчно позната у нас. За своето близо двувековно присъствие на територията на днешна Молдова и Украйна, потомците на нашите преселници от XIX век успяват да съхранят своя език, традиции и култура въпреки превратностите на времето и сложната геополитическа обстановка.

До този момент темата е била обект на изследванията на историци, фолклористи и лингвисти, но малцина са разказвали за нея от първо лице.

„Среща с Бесарабия“ е първата самостоятелна книга на популярния блогър и създател на платформата „Майко мила” – Елисавета Белобрадова, и се издава от сдружение „Българска история“.

Книгата ни отвежда на вълнуващо приключение на стотици километри отвъд Дунав, където авторът ни среща с необикновени човешки съдби. Редом с това читателят получава възможност да се докосне до бита и ежедневието на бесарабските българи, да „опита“ от традиционната им кухня, представена с рецепти на дегустираните гозби, и да се запознае с тяхната музика.
Разказът ни потапя в неповторимата родна атмосфера на изненадващи за възприятията ни места като Кишинев, Болград и Одеса.

Подобно на всяко пътуване, и това не минава без комични и напрегнати моменти, но най-важното е, че „Среща с Бесарабия“ показва живота на хората, които носят в себе си българското, макар за някои от тях България да е само далечна мечта.

„Среща с Бесарабия“ се издава със съдействието на фондация „Българска памет“ и вече може да бъде открита в търговската мрежа.