Стефановден - венец на старата година, ден за равносметка

Свети апостол първомъченик Стефан е най-старшият сред седмината дякони, поставени от апостолите, затова е наречен архидякон. Стефан е бил помощник на своя учител Иисус Христос. Бил е отговорен за разпределението на храната. Благороден и мил. Призовавал за това, че трябва да се прощава, въпреки, че ти правят лошо. Преди да загине в името на Христовата вяра, архидякон Стефан казал: „Оставете ги. Те не знаят какво вършат. Тях ги е обсебил дявола”.

Той е първият Архидякон, умрял заради своята вяра в Божия Син. Името му означава „венец” – той е венецът на църквата, вратата на храма. Ликът му се изобразява на лявата врата на иконостаса.
Според народните вярвания, Стефановден затваря цикъла на отминаващата година, за да отвори път на идната. Преводът на името от старогръцки е една от основните причини празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка.

През последния празник от годината около трапезата за пореден път се събира цялото семейство. Стопанката на къщата става рано призори, за да приготви традиционните за този ден месни ястия - свинско с кисело зеле или месни зелеви сарми. На софрата присъстват още прясно изпечен обреден хляб и златиста баница.

В община Казанлък над 1200 души празнуват имен ден на 27 декември. Това са хората, носещи името Стефан, Стефка и техни производни.

Честит празник на всички именици!