Зърнопроизводителите в Южна България отчитат значително по-ниски добиви на жито за втора поредна година, докато качеството на зърното остава високо, съобщи БНТ.
Ниските изкупни цени не позволяват на фермерите да покрият своите разходи, докато климата и засушаването допринасят за трудностите, а фермерите призовават за спешни държавни мерки за осигуряване на вода за напояване.
В някои части на регионите около Пловдив, Чирпан и Стара Загора, добивите са с около 50% по-ниски в сравнение с предходни години. „Добре изглеждаха пшениците, но като вкарахме комбайните и се оказа едно голямо разочарование. Добивите са плачевно ниски, жънем около 300-350 кг, тук-там някоя нивичка пусне 400 кг, но това е много голяма рядкост. Миналата година добивите се движиха между 400-500 кг.“ – жалват се фермери.
От Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив, също изразява загриженост: „Ситуацията не е такава, каквато очаквахме. Ще калкулираме загуби, много е притеснително.“
Въпреки отличното качество на пшеницата, ниските изкупни цени не позволяват на фермерите да покрият производствените разходи. Някои от тях твърдят, че обмислят продажба на техника и намаляване на рентите, които плащат на собствениците на земя. „При производствени разходи от около 200 лева, текущата цена от 33 ст. изисква добив от 600 кг, а ние получаваме само 350 кг. Цената трябва да е двойна на сегашната.“ – правят калкулация зърнопроизводители.
Липсата на вода е сериозен проблем. От „Напоителни системи“ информират зърнопроизводителите, че ще разполагат с по-малко от половината от необходимото количество вода за напояване. „Пролетниците са подложени на голям стрес. Тръгнаха да изгарят долните листа на слънчогледите и царевиците.“, добавят земеделците
Зърнопроизводителите настояват за бързо решение на проблема с напояването. Ако държавата осигури нужните количества вода, фермерите са готови да инвестират в модерни напоителни системи.