Няма епидемични взривове в Старозагорска област, нивото на заболеваемост не е високо, макар и да бележи известно увеличение

Пикът на грип в България засега се очаква да настъпи в края на месец януари или през февруари, прогнозират специалисти по инфекциозни и заразни заболявания. По информация, към момента случаи на заболели от грип са регистрирани в градовете София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян. Има засечени вируси и от тип А, и от тип Б. По думите на лекари, пикът на грипа наближава, но към момента за епидемия не може да се говори.

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора информира, че не са регистрирани епидемични взривове на територията на областта. Според данните, публикувани от Инспекцията, случаите на остри респираторни заболявания в Старозагорска област са се увеличили двойно през изминалата седмица от 6 до 12 януари 2020 година спрямо предходния седемневен период. От 49 случаи през предходната седмица здравните инспектори отчитат 110 случая на остри респираторни заболявания за втората седмица на месец януари. С 1 повече – от 37 на 38, са се увеличили заразните заболявания, регистрирани в Инспекцията. Но като цяло, нивото на заболеваемостта в областта не е високо - 78 болни на 10 000 души население.

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се предава от болен на здрав по въздушно-капков път. Заразяването може да стане и с немити ръце, затова личната хигиена, миенето на ръцете, дори дезинфекция са препоръчителни. Да се избягват и близките контакти очи в очи, поставянето на маска или мек вълнен шал на устата също предпазват от предаване на заразата. Температура, общо неразположение и болки в ставите са симптоми на грипните вируси. При първи сигнали за такива неразположения, консултацията с лекар е задължителна, защото колкото по-бързо се установи инфекцията, толкова по-бързо и леко е нейното лекуване.