Отлагат либерализацията на цените на тока за битовите потребители за 2025-та Отлагане на либерализацията на енергийния пазар с една година приеха на първо четене депутатите от Енергийната комисия. Енергоразпределителните компании застанаха зад идеята за отлагане и признаха, че все още не са готови за тази крачка. Към момента няма готовност за въвеждане на либерализацията, що се отнася до битовите потребители, категоричен бе председателят на КЕВР Иван Иванов.
Според действащия закон отвързването на цените на тока на едро за бита и прекратяването НЕК да бъде обществен доставчик трябваше да е стане от 1 юли тази година.
Отлагането донякъде е очаквано. На проведена кръгла маса преди месец стана ясно, че участниците на пазара са в неведение как ще изпълняват новите си задачи и как ще функционира системата от 1 юли. Промените в Закона за енергетиката през есента бяха направени и гласувани набързо с уверенията, че ще бъдат изчистени и допълнени по-късно, само и само да не изпуснем втория транш по плана за възстановяване и устойчивост. В парламента обаче така и не бяха гласувани промени в енергийния закон, които да изгладят неяснотите. Министерството на енергетиката и регулаторът КЕВР също не са готови с новите съпътстващи наредби. Това прави работата на трите електроснабдителни дружества – „Електрохолд“, ЕВН и „Енерго-Про“, невъзможна, защото от 1 юли те би трябвало да купуват ток от борсата, но да го продават на домакинствата на цени, определени от Министерски съвет. За капак се оказа, че във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ няма достатъчно средства за компенсиране на загубите на ЕРП-тата.