От 1 януари - 10 лева за винетка от петък до неделя

От Нова година се въвежда и електронна уикенд винетка с цена 10 лева. Тя ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от infoz.bg. Винетката важи за един конкретен уикенд. Целта е да бъдат улеснени и облекчени финансово хората, които ползват републиканската пътна мрежа само през почивните дни.

От 1 януари 2019 г. винетките стават електронни, като цената им остава без промяна. Товарните автомобили ще плащат тол-такса за изминато разстояние, като системата ще заработи от средата на месец август. Дотогава и тежкотоварният транспорт над 3,5 тона ще е на електронни винетки.

В момента се разработва модела за тарифиране на тола. Системата, която се внедрява, е сред най-модерните и гарантира, че няма как през страната да премине товарен автомобил, който да не плати, категорична е министър Аврамова. Освен сателитно проследяване, ще има и наземен контрол със 105 коли, които ще следят за автомобили с неплатени такси. Нередовните водачи ще бъдат глобявани, като се предвижда компенсаторната такса за лек автомобил без винетка да е 30 лв., а за товарните автомобили над 12 това - 70 лв.

През 2019 година се очаква да бъдат ремонтирани компрометираните участъци на АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора. Ремонтните дейности са на прогнозна стойност около 60 млн. лв. По думите на Петя Аврамова, в участъка скоростта е намалена до 90 км/час за по-голяма сигурност и безопасност на пътуващите. Отсечката е в лошото състояние, но гаранцията от фирмата изпълнител е изтекла отдавна.

За да се удължат гаранционните срокове при строителството на нови магистрали и пътища, се правят промени в нормативната уредба. Предлага се за магистрали гаранцията да не е 5, а 7 години. Предстоят промени и по отношение на строителния надзор, за да се повиши контрола и качеството на работа. Обмисля се лиценз да се отнема при две нарушения в рамките на две години, вместо три, както е в момента. Обмисля се още да се въведат и по-ниски глоби, които да се налагат за дребни нарушения и да не падат актовете в съда, както се случва в момента.