Осъдиха на затвор двама мъже, незаконно произвеждали тютюн в Крън По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора, са осъдени на затвор двама мъже за притежание на акцизни стоки без бандерол на стойност 233 884 лева, съобщават от Апелативна прокуратура – Пловдив.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора, са осъдени Й.П., на 47 г., и Я.Д., на 42 г. Те са признати за виновни за това, че на 06.04.2023 г. в лек автомобил и в къща са държали акцизни стоки - тютюневи изделия - тютюн за пушене /за лула и цигари/ с тегло 866 кг на обща стойност 233 884 лева, от които дължим акциз 144 661 лева, като предметът на престъпление е в големи размери и деянието е извършено в условията на повторност. Престъплението е квалифицирано по чл. 234, ал. 3, т. 1, т. 2 и т. 3, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 28, ал. 1 от Наказателния кодекс.

През месец март 2023 г. Й.П. и Я.Д. решили в къща в гр. Крън да режат и подготвят необработен тютюн за продажба. Няколко дни в началото на месец април 2023 г. последователно рязали, пълнили в чували, претегляли и приготвили да транспортират тютюна. Двамата били задържани след като било установено, че превозват в товарен и лек автомобил акцизните стоки. При извършено претърсване в къщата също бил установен тютюн.

Районен съд – Казанлък, е наложил на Й.П. наказание от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, а на Я.Д. наказание от 3 години и 4 месеца лишаване от свобода, като и за двамата първоначалният режим на изтърпяване е „строг“. Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимите са признали изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Й.П. и Я.Д. са осъждани през 2021 г. за същото по вид престъпление и настоящата им дейност е извършена при условията на повторност.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване пред Окръжен съд – Стара Загора.