Наредба 26 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Казанлък е влязла в сила, каза за zakazanlak.bg Николай Златанов, председател на Общински съвет-Казанлък. С обнародването на наредбата започват да действат и промените в нея, които местният парламент прие по предложение на общинска администрация на своето последно заседание през м. юли. С това новите такси за туристическите услуги в обектите на община Казанлък са факт.

Информация на Община Казанлък сочи, че по време на Фестивала на розата и всички останали празници, включени в културния календар на Общината, ще бъдат въведени нови цени на услугите. Всъщност, новите цени би трябвало вече да са в действие, включително и за предстоящите Празници в Долината на тракийските царе. Няма да се актуализират цени на услуги по сключени преди обнародването на изменената Наредба 26 договори, уточняват от пресцентъра на Общината.

Според промените, ако сега искате да се включите в екопохода „По стъпките на траките“ до Мегалита, билетът ще струва 10 лева за възрастни.

Припомняме, че съгласно направените промени в Наредба 26, входът в ИМ „Искра“ и в новооткрития Музей на розата се увеличава двойно, като билетът за възрастни става 8 лева в постоянната експозиция на музея и в трезора, а в Музея на розата – 6 лева. От 8 на 20 лева скача пакетната цена за неорганизирани възрастни туристи, които могат срещу тази сума да разгледат постоянната експозиция в ИМ „Искра“, копието та Казанлъшката тракийска гробница, Етнографския комплекс и Музея на розата.

Двойно се увеличават и входните билети за оригинала на Казанлъшката гробница, като там цената става 40 лева за възрастни. За посещение в копието входът ще бъде 6 лева. Същите цени се предлагат и за останалите социализирани могили - гробницата на Севт III, “Оструша“, Шушманец“, „Хелвеция“, „Грифони“. Пакетната цена за посещение на тези тракийски гробници, намиращи се извън Казанлък, става 20 лева за неорганизиран възрастен турист.
Промените дават и преференции – безплатно посещение за деца до 7 години, като и всеки последен понеделник от месеца - безплатно за казанлъчани.

Билетите за премиерните постановки на театър „Любомир Кабакчиев“ също имат увеличение и стават съответно по 5 лева за ученици и пенсионери и 10 лева за възрастни.

С по 5 лева нараства цената на входа за конкурса „Царица Роза“ през 2017 година, който е насрочен за 12 май. Най-скъпите билети ще са по 20 лева, а правостоящите зрители ще плащат 5 лева.

Догодина кулминацията на Фестивала на розата е на 2, 3 и 4 юни. Цените на билетите за седящи места по време на Карнавалното шествие стават 20 лева, а на централната трибуна – 30 лева. За розоберите цените растат от 10 до 20 лева.Снимка с Царица Роза ще струва 10 лева със собствен фотоапарат, а с професионален – 20 лева. Двойно скачат и пакетните цени за туристически обиколки, като например обиколката, наречена „Опознай Казанлък със сърцето си“, която включва „Розобер и розоварене“ – ритуал в Казанлък, Лъвова чешма, Карнавално шествие, Етнографски комплекс, Художествена галерия плюс 3 къщи музеи към галерията, копие на Тракийската гробница и гробница на Севт III. Предишната пакетна цена за тези обекти е била 27 лева, сега - 50 лева.