Денница Танева и Марин Петков, майката на Марин - Елинка и други родственици на горяни, се поклониха днес пред паметта им и поднесоха цветя пред паметника, издигнат в двора на храм „Свети Георги Победоносец“ в село Габарево. Поводът за възпоменанието е навършването на 65 години от разстрела на двамата горяни – Христо Несторов – Щако, и Петко Маринов Китиков.


Денница Танева е внучка на Христо Несторов, който преди 9 септември 1944 година е бил партизанин, но несъгласен с установения след това тоталитарен режим, отново излиза в Балкана и се бори за истинска свобода и справедливост. Убит е през 1952 година, неговата дъщеря – Горяна Несторова, разказва на своите деца за делото и идеалите на своя баща. Според Денница името на Христо Несторов и неговите идеали не са забарвени от близките му, но истината за горяните твърде дълго е била скривана, затова за тях и тяхната дейност се знае все по-малко днес.


Марин Петков е племенник на Петко Китиков, командир на Средногорския отряд горяни, който е убит през 1952 година. Петко Китиков е един от командирите на горянското движение, който бе отличен посмъртно с медал за доблести заслути от президента Росен Плевнелиев. Родствениците му твърдят, че това, което най-много искат днес, е да има справеливост и истинска демокрация.


Наследниците на двамата борци против тотаритаризма дойдоха днес от Казанлък и Пловдив в село Габарево, за да поднесат цветя пред паметника на избитите на 1 октомври 1951 година в местността "Белите камъни" в Турийския Балкан горяни анархисти. Паметникът представлява пирамида от бял мрамор, върху която е поставен кръст. Върху мраморна плоча са изписани имената на 15-те жертви. Допълнително към него ще се постави плоча с имената на Христо Несторов и Петко Китиков.