Известната поп и джаз певица от Казанлък Надя Тончева и нейните възпитаници от Музикалното училище „Христина Морфова” в Стара Загора ще подарят на хората от Дома за сираци "Свети Николай" в село Нови хан едно незабравимо преживяване. Навръх студентския празник, само два дни след патронния празник на дома и в навечерието на Рождество Христово Надя и нейните ученици са решили да зарадват обитателите на дома, известен като приюта на отец Иван, с концерт от най-популярните и обичани коледни песни. Обикновено по Коледа хората даряват материални неща на нуждаещите се, а идеята на Надя е да занесат на сираците много красиви емоции и истинско коледно настроение с любими песни. 22 ученици и 6 преподаватели заминават рано сутринта на 8 декември за Нови хан, за да може веднага след неделната служба да се състои концертът. Освен своя талант и големите си сърца, участниците в благородното начинание ще носят и пакети с хранителни продукти, които сами са приготвили за обитателите на дома.

„Инициативата за Коледен концерт в приюта на отец Иван се осъществява за първи път от ученици в Музикалното училище, но със сигурност няма да е за последен, тъй като вече имаме идея за следващи среща с хората от домовете в Нови хан и село Якимово”, каза двигателят на благотворителната кампания Надя Тончева. Отделно от тази инициатива, навръх Никулден възпитаниците на класовете по поп и джаз пеене и по балет на училището ще зарадват своите гости с концерт от популярни дискохитове от 80-те години на миналия век.

Домът за сираци “Свети Николай” започва да се гради през 1988 г. в двора на църквата “Света Троица” в с. Нови хан под управлението и контрола на Църковното настоятелство.

Строителството започва с 480 лв. От самото начало и до днес домът се издържа и оборудва само с помощи и дарения. От държавни и от църковни институции не са търсени помощи.

За повече от 20 години през приюта са минали над 1000 души, които са намерили подслон, топла храна и облекло. Тук нуждаещите се живеят, докато се устроят. Освен в дома в с. Нови хан, част от семействата са настанени в колонията от фамилни къщи в с. Якимово, област Монтана.