Над 240 експоната - едни от най-интересните и богатите съкровища от епохата на Късното Средновековие по нашите земи, ще бъдат подредени от 8 август в Исторически музей „Искра” в Казанлък. Експонатите, които ще останат в града на розите до 16 декември, са сред най-представителната част от богатия фонд на Националния археологически институт с музей при БАН. Всички те са обединени в изложбата „Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН”.

Ще бъдат показани накити от някои от най-важните съкровища, като тези от с. Бохот, Плевенско, от с. Боженица, Ботевградско, от с. Главановци, Берковско, от с. Горна Бела речка, Берковско, от с. Костичовци, Видинско, от гр. Несебър, от гр. Царево, Бургаско, и от с. Василовци, Ломско. Предполага се, че представените съкровища са дело на майстори от Чипровската златарска школа. Историческите сведения доказват, че освен като султански монетен двор през ХVІ в,. Чипровци се е развил и като ювелирен център, може би най-големия през епохата. Разполагайки със собствени рудници, градът се специализирал в изработката на различни предмети с висока художествена стойност.

За изложбата е издадена и брошура в две части. В първата част са представени епохата на Късното Средновековие, занаятът на златарите, както и изворите за накитите от късното средновековие. Във втората част са представени съкровищата, които участват в изложбата. Автор на текстовете и куратор на изложбата е д-р Елена Василева от Секцията за средновековна археология на НАИМ при БАН.

Изложбата “Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН” ще бъде открита на 8 август от 17.30 ч. в Исторически музей „Искра“ и щеостане до 16 декември 2019 г. Тя е организирана от НАИМ при БАН и се осъществява с подкрепата на Община Казанлък и Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Посветена е на 150 години от основаването на Българската академия на науките.