Специализираната операция за противодействие на незаконното разпространение на продукти, носещи защитени търговски марки, е проведена на територията на област Стара Загора, под наблюдението на Териториално отделение Казанлък към Районна прокуратура - Стара Загора, съобщават от пресцентъра на МВР.
Разследването е осъществено от служители на отдел „Киберпрестъпност“ и сектор БОП - Стара Загора. В хода на спецоперацията е пресечено незаконно разпространение на хранителни добавки чрез онлайн платформи, като са използвани запазени търговски марки. Търговската дейност се е осъществявала чрез специално създадени страници в социалните мрежи, както и чрез интернет страници, без необходимото по закон съгласие на правоносителите. По този начин са нарушавани системно правата върху регистрирани търговски марки, което съставлява престъпление по чл. 172 б от НК.
В рамките на предприетите действия са иззети 43 разфасовки от по 4.5 килограма - общо над 190 килограма – съдържащи прахообразни вещества с неясен произход, 40 стикера, носещи защитени търговски марки, и електронни устройства, съотносими към престъпната дейност - мобилен телефон, лаптоп, USB преносима памет.
За срок до 24 часа е задържан 26-годишен мъж. Разпитани са три лица в качеството на свидетели. В резултат на предприетите действия е преустановена престъпната дейност, която според първоначалните данни е започнала преди четири години. Разследването по случая продължава под надзора на Районна прокуратура - Стара Загора.