„Ще се обърнем към съда за случаите, в които сме поискали достъп до информация от Министерството на икономиката и от Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонтите на язовирите и не сме получили такъв. Мълчаливо ни бе отказан достъп до обществена информация”, обяви на пресконференция в Стара Загора председателят на гражданска платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

По думите й, не е ясно как са били изразходвани 500 млн. лева, отпуснати през юли 2018 г. на ДКК за ремонт на 418 язовира, и какво реално се случва. Според Манолова, "част от парите са преведени на държавното дружество „Монтажи“, а междувременно е създадено и ново Държавно предприятие за управление на язовирите, на което са отпуснати 12 млн. лева и досега е купило 30 автомобила и е назначило 131 души персонал".

„1 млрд. лева ще бъдат отделени и за единното държавно ВиК-дружество и е добре да се знае как ще се похарчат средствата и откъде ще бъдат взети“, заяви още тя и допълни, че нито парламентарната, нито извънпарламентарната опозиция се е заела с въпроса.

Мая Манолова посочи, че в област Стара Загора има 33 язовира, от които 31 общински и 2 държавни, с констатирани неизправности, които се нуждаят от основен ремонт, тъй като, според публичната информация, застрашават близката инфраструктура. Три от тези язовири в областта се намират в землищата на казанлъшките села Хаджи Димитрово и Дунавци, съгласно представения списък. Според Манолова, въпросът с ремонта на язовирите е много по-належащ за решаване.

На пресконференцията присъстваха работници от "Ремотекс - М" - Раднево, и медицински специалисти от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора.