Казанлък се представи в Рим Представители на Община Казанлък участват на Конференция на партньорството „Култура и културно наследство“ по програма „Градски дневен ред“ към Европейския съюз, която се провежда в понеделник и вторник тази седмица в Рим.

Община Казанлък е активен участник по програмата „Градски дневен ред“ към ЕС в партньорството „Култура и културно наследство“. На международната конференция председателят на Фондация „Бузлуджа“ арх. Дора Иванова представи заложените мерки относно опазването и социализацията на монумента на връх Бузлуджа. На международния форум паметникът бе разглеждан като важен ресурс за обособяване на Община Казанлък като водеща дестинация за културен туризъм. Атрактивният исторически монумент е ярък пример за „дисонантно наследство“. Противоречивото културно наследство е идентифицирано на европейско ниво като важен ресурс за устойчивото развитие на градовете. Проектът за опазване на паметника Бузлуджа бе в основата за сформиране на международната експертна работна група.

Казанлък е четвъртата българска община, която стана партньор на Градски дневен ред преди две години, единствена за страната представител в сферата на културното наследство. Градският форум (Urban agenda) е основен инструмент на Европейския съюз за бъдещото развитие на европейските градове като главен двигател на растежа във всички сфери на живота. Целта на всички участници е разработването и прилагането на конкретни действия за успешно справяне с предизвикателствата на градовете и допринасянето им за устойчив растеж. Като част от тези действия, Община Казанлък разработи Концепция за развитие на устойчив туризъм, която да допринесе за съхраняване и развитие на дългогодишната културна, природна среда и концептуално и пространствено да се свържат важни обекти на природното и културно наследство и туристическите дестинации в Казанлък и региона. От Община Казанлък бяха разказани мисията и целите на Концпецията за развитие на устойчив туризъм.