Казанлък има държавен шампион по шах


Шестгодишната Калина Шипкова от ЦДГ "Здравец" е големият герой на Казанлък в Държавното индивидуално ученическо първенство по шахмат, което се проведе от 19 до 22 май в курортен коммплекс „Албена”. Малкото момиче и голям боец показа завиден хъс за победа, който й донесе купа, златен медал и шампионска титла, както и много гордост за всички казанлъшки участници в състезанието. Това написа тази нощ нейният треньор и ръководител на ШК „Казанлък 21” Петранка Драганова, веднага след като казанлъшкият отбор се завърна от „Албена”. Калина Шипкова завоюва титлата Държавен шампион на България при момичетата до 7 години.


Шахматният Казанлък беше представен от 6-ма състезатели в групите до 7 години момичета и 9 години момчета, като всички достойно се представиха в тежката надпревара.

В трудната и най-многочислена група при деветгодишните деца малко не достигна на Симеон Дичев от ОУ "Петър Берон" в село Овощник за медал и той раздели 6-ото място при 33-ма участници. В тази група приятната изненада беше дебютантът в отбора Георги Щерев от ОУ "Георги Кирков" в Казанлък, който постигна 4 победи от 7 възможни, класира се 13-и и изпревари много известни имена. С 4 точки и 15-о място е Константин Смилов от ОУ „Чудомир" - Казанлък, също дебютант, с отлично представяне. Тодор Пеев от ОУ "Чудомир" и Божидар Петков от ОУ "Георги Кирков" не успяха да се преборят със стреса на голямото състезание и да покажат пълните си възможности и останаха с по 3 точки.

„Това беше много силно първенство. Всички участници от отбора ни научиха много и аз вярвам, че на следващото състезание ще покажат повече – коментира легендата на казанлъшкия шах Петранка Драганова. - Въпреки крехката си възраст, нашите шахматисти показаха, че са истински бойци, което е залог за бъдещи успехи. Гледаме напред и нагоре!”.