Учителите също ще трябва да претърсват класните стаи при сигнал за бомба в училище. Това е записано в новата заповед на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, с която се въвежда нова процедура за реакция при заплахи за бомби в училищата. В последните дни над 50 училища в страната получиха сигнали за взривни устройства. Според заповедта решението за прекратяване на учебните занятия ще се взима от МВР, а не от директорите на учебните заведения.
Според новите правила, ако заплахата се получи по телефона, служителят, приел обаждането, трябва да се опита да проведе максимално подробен разговор с обаждащия се - кога, къде, какво ще се взриви евентуално, и т.н., като по възможност разговорът следва да се запише, а линията да се остави отворена. Ако заплахата е получена по имейл, получателят записва в отделен файл имейла на подателя, текста на съобщението и часа на получаването му. Също така трябва да направи снимка на екрана/скрийншот, вкл. ако може и да снима с телефона си. Занапред директорите няма да могат да споделят и разпространяват снимката/сигнала без съгласуване с компетентните органи.
След получаването на заплахата, незабавно трябва да уведоми директора, а после трябва да се подаде сигнал на спешния телефон - 112. Докато се чакат полицията да дойде на място, стъпките са следните: учителите се уведомяват за получената заплаха дискретно, без да се създава паника; служителите, предварително определени за участие в оглед на обекта, се събират на определено за целта място; останалите служители, т.е. учителите, продължават да изпълняват задълженията си, без да се прекъсва учебният процес, като извършват бърз оглед на помещенията и площите, в които се намират, за наличие на предмети, пакети или багажи със съмнение за взривни устройства. Това могат да са чанти, раници, куфари, предмети, на които не може да се установи собственикът и други. Ако такива се намерят, учениците се извеждат навън, а охраната осигурява безопасен периметър около съмнителния предмет.
Когато пристигнат полицаите, те също претърсват помещенията и ако не открият нищо, съставят двустранен протокол и не се предприемат мерки по извеждане на хората от сградата. Ученици, учители и директори е важно да знаят, че ако се открие съмнителен предмет, той не трябва да се доближава или докосва. Полицейските служители следва да ограничат достъпа до него, докато не дойдат специализирани екипи за търсене и неутрализиране на взривни устройства, както и да дадат указания на директора за безопасно извеждане на децата от училище. Портиерите следва да отворят всички крила на входно-изходните врати на училището и да помогнат извеждането на учениците, като ги призовават към запазване на спокойствие. При извеждане на учениците, те следва да вземат багажа/учебниците си, като оставят вратите и прозорците отворени.