Гражданската организация WeMove.EU от Берлин, заедно с Международната мрежа Бенкуоч, „Приятели на Земята Европа“ и екологично сдружение „За Земята“ започнаха електронна подписка в защита на българското Кресненско дефиле.
Подписката стартира на 15-ти март и до този момент тя е получила подкрепата на 90,338 хиляди души.
Подписката има за цел да се спаси Кресненското дефиле, като се преразгледа Плана, който предвижда в едната посока магистралата да премине през дефилето, а в другата — извън него. Проектът е част от Коридор номер 4, с финансиране от Европейския съюз и ще доведе до екологична и социална криза района, включен в Натура 2000, защитен по европейското и българското право.


Заради противоречието да се финансира строеж с европейски средства в зона, защитена от самото европейско законодателство, WeMove.EU и партньорите им призовават и в двете посоки целият трафик, освен местния, да се премахне от дефилето, а магистралата да се изгради изцяло извън него.
Подписката е адресирана до Европейската комисия и комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Велла и комисар за регионалната политика Корина Крецу.
“Призоваваме ви да гарантирате, че европейските закони за опазване на природата ще бъдат зачитани и девствената долина на Кресненското дефиле в България ще бъде спасена от унищожение.” се казва в посланието на WeMove.EU.


Магистрала, която минава през Кресненското дефиле не само ще разруши уникалната природна зона, но и ще прекрати всяка възможност за развитие на устойчив туризъм — долината на Струма е едно от малкото места, подходящи за рафтинг в България, например.
Освен това ще има негативно въздействие върху околните села, намалявайки качеството на продукцията и прекъсвайки естествените обходи до нивите и градините, създавайки рискове от пътни злополуки.

От Коалиция “Да спасим Кресненското дефиле”, както и хора от региона, ясно заявяват, че алтернатива е възможна, необходимо е желание от отговорните институции.


Ако желаете да подкрепите подписката, натиснете ТУК: https://act.wemove.eu/campaigns/Save-Kresna-Gorge