Реакцията е заради военната офанзива в Северна Сирия.

На среща на министрите на външните работи на блока в Люксембург страните от ЕС също се съгласиха да изготвят списък на потенциалните санкции заради сондажните дейности на Турция край Кипър.
В изявление държавите-членки осъдиха военната операция на Турция в Сирия и се ангажираха със „силни национални позиции по отношение на политиката им за износ на оръжие за Турция“.
Европейските дипломати заявиха, че макар това да не отговаря на ембаргото за оръжие в целия ЕС, което се иска от някои държави-членки, ефектът е същият, като същевременно позволява по-бързо прилагане.
Няколко държави, включително Германия, Франция, Финландия и Швеция, наложиха свое оръжейно ембарго през последните няколко дни.

Турция започна военна операция в Северна Сирия миналата седмица, целяща изтласкването от региона на сирийските кюрдски въоръжени формирования, които Анкара счита за терористи. Операцията вече е изселила около 100 000 души, според ООН.
Външните министри на ЕС също се съгласиха да изготвят рамка за санкции, насочена към физически и юридически лица в отговор на нефтените и газови сондажи в Турция в Източното Средиземноморие. Решението дава възможност на ЕС да състави списък със санкции, готов да бъде издаден, ако и когато държавите-членки решат да го направят.

Междувременно световни агенции разпространиха съобщението, че заради инвазията на Турция в Сирия, Фолксваген отлага строежа на завода в Турция.
Предвиждаше се в новия завод на "Фолксваген" в Маниса да се произвеждат новите модели "Пасат" и "Шкода Съпърб". За целта автомобилният гигант ще инвестира в завода 1 милиард евро. Очаква се след 2022 г. заводът да произвежда 300 000 автомобила годишно, като в него ще работят 4000 служители.
Източник: Епицентър. бг