Готов е работният проект в рамките на мащабния план за консервация и реставрация на Паметника на Свободата на Шипка. Това е поредната административна стъпка преди началото на строителните работи по 32-метровия монумент. Националният символ не е ремонтиран цели 40 години, а следите на времето са оставили своя непоправим отпечатък върху светинята, увекововечила подвига на хиляди герои, извоювали свободата на България.
Д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, информира че документацията е депозирана за съгласуване в Министерството на културата и се очаква одобрение от ведомството до няколко седмици. Изготвена е количествено – стойностна сметка за планираните дейности.
Дълго чаканият ремонт не може да започне преди лятото на 2023-а заради законови процедури. Планирано е същинските дейности да продължат 2 години, а в този период монументът няма да бъде достъпен за посетители.
Паметникът е конструктивно здрав, установи екпертно проучване преди година. Проникваща във вътрешността му влага е главният проблем. Основната задача е 8000 линейни метра компрометирани фугиращи смеси да бъдат отстранени и да се префугира. Камъни по фасадата ще бъдат подменени с 38 нови, ще бъде монтирано и ново фасадно осветление. Проектът предвижда възстановяване в автентичен вид на интериорното пространство. Средата трябва да стане достъпна и за хора с увреждания, подчерта директорът на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.
Предстои изработването на проект за консервация и реставрация на тържествения подход към Паметника на Свободата, церемониалната площадка и 120 стъпала ще бъдат „облечени“ в гранит.
Основният камък на монумента е положен през 1922 г., а изграждането му завърша през 1930 г. Четири години по-късно е тържествено открит от цар Борис III.
Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" притежава статут на недвижима културна ценност с категория „Национално значение“.