Реалното изследване за коронавирус може да бъде готово за около 5-6 часа в новооткритата лаборатория за изследване на COVID-19 в Стара Загора. За това съобщава пресцентърът на Тракийския университет в областния град, цитирайки ръководителя на лабораторията доц. Светла Ангелова.

Лабораторията е готова да приема проби след екипната работа на Тракийския университет и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”. Създадена е по нареждане на Министерството на здравеопазването и Националния кризисен щаб и ще обслужва 7 области – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.

„Очакваме всеки момент да постъпят проби, имаме готовност до 50 проби до края на седмицата да обработим и да пуснем за анализ. Разполагаме с „Real time pcr”-апарат, най-съвременен, с който в рамките на 2-3 часа можем да дадем резултат, плюс два часа за първична подготовка и екстракция на нуклеиновата киселина на пробите, тоест реалното изследване може да бъде готово за около 5-6 часа. Медицинският факултет на Тракийския университет ни предостави ламинарен бокс, Ветеринарномедицинският факултет също ни предостави ламинарен бокс, останалото оборудване е подсигурено от болницата, китове за пробите предоставят от Министерство на здравеопазването”, информира доц. Ангелова.

Навременното лабораторно потвърждаване на случаите е необходимо за осигуряване на бързо и ефективно издирване на контактните, прилагане на противоепидемични мерки и мерки за контрол на инфекциите, съгласно националните препоръки и събиране на необходимата епидемиологична и клинична информация.