Цветя и минута мълчание за земеделеца Антон Бонев

По повод 73 години от жестокото политическо убийство на младия земеделец Антон Бонев, извършено на 26 май 1946 година, от Сдружение „Демократичен Казанлък” и граждани ще поднесат цветя пред неговата паметна плоча на ул."Ген. Скобелев". Тя се намира върху фасадата на сградата на 30 метра източно от Поликлиниката в Казанлък. Събитието е насрочено за 23 май 2019 година в 12 часа. Антон Бонев е бил секретар на Околийското ръководство на Земеделски младежки съюз (ЗМС) – Казанлък, и член на БЗНС - Никола Петков.

За този млад човек, малко известен на широката общественост днес, разказва една енциклопедична и много уважавана личност в Казанлък – юристът, дългогодишен съдия и заместник-председател на Окръжен съд-Стара Загора, казанлъчанинът Стефан Саранеделчев.


„Антон Бонев Петков е роден през 1926 г. в Казанлък. Къщата му е била на ул."Ген. Скобелев". През 60-те години на миналия век е отчуждена и на нейно място е построен жилищен блок. Това е от северната страна на улицата, на около 30 м източно от сградата на Поликлиниката - пояснява един от съвременните изследователи и пазители на казанлъшката история Стефан Саранделчев. - Антон завършва средно образование в Мъжката гимназия в Казанлък една година преди жестокото му убийство. Бил е член на ЗМС, като през 1945 г. преминава към опозиционното му крило с главен секретар П. Сърбински.

За пояснение - това е Младежката организация на преминалата в опозиция на установената комунистическа диктатура Политическа партия БЗНС с главен секретар Никола Петков. БЗНС – Никола Петков със ЗМС с демократични средства се стремят да разобличават всякакви посегателства върху демократичните права и свободи на българските граждани, както по места, така и в централната власт, за възстановяване истинската парламентарната демокрация. Антон е избран за секретар на околийската казанлъшка структура на ЗМС. Обикаля селата в тогавашната Казанлъшка околия - от с. Осетеново до с. Конаре, по организационни въпроси на своята партия, както и да защитава селяни, над които е имало издевателства от местни ремсови и комунистически функционери.Отличавал се е със своята принципност и пламенно слово в споровете с политическите противници. Те използват едно негово пребиваване в с. Александрово, за да го отвлекат и убият в гората. Късно вечерта го извикват да излезе от къщата, в която се е установил да нощува под предлог, че искат да разискват по някои въпроси. Той излиза, без да подозира, че го чака голяма група ремсисти, която се нахвърля върху него.

Тленните останки на Антон са открити около седмица по-късно. Погребението, според спомени на моя баща – Дечко Саранеделчев, е било съпроводено от хиляди хора от Казанлък и казанлъшките села. На помена по повод 40 дни от убийството му, в Казанлък идва Никола Петков - лидер на опозицията. През май 1996 г. по инициатива на БЗНС-Казанлък с председател Константин Пътников е открита паметната плоча. На откриването присъства и Тодор Кавалджиев, който през есента на същата година бе избран за вицепрезидент на България.”

С поставянето на цветя и поклон с минута мълчание пред паметната плоча на Антон Бонев казанлъчани ще съживят спомена за един млад и достоен човек, отстоявал идеалите си и заплатил с живота си за тях.