Българският път Камино


Има български път КАМИНО, категоричен е математикът Паскал Пиперков. За него той сподели по време на гостуване в Казанлък, за откриване на изложбата "Жените в математиката".

Когато не е сред студентите си, математикът Паскал Пиперков работи в митрополитсикя храм на Велико Търново, намиращ се до местната Митрополия.

Българският КАМИНО е известен още и като Светият път на България" и по традиция започва от Велико Търново. Вече няколко години група ентусиасти изминават пътя на мощите на небесния покровител на България и българския народ Свети Иван Рилски.

Тази година походът става национален и ще започне от старата столица Велико Търново, съобщава и местното издание в. "Борба".

Поклонническият поход ще е това лято, най- вероятно през юли и с него ще бъде отбелязано навършването на 550 години от пренасянето на мощите на Свети Иван Рилски от Търново до Рилския манастир.

Инициативата за него обедини институции, организации и общественици от цяла България, в столицаат е създаден и Инициативен комитет, в чийто състав са кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, общественици и интелектуалци, представители на институции от цяла България.

Пътят, които преминава по стъпките на Свети Иван Рилски е свързан не само със свещеното ни минало, но крие и изключителни природни богатства и забележителности.

Идеята е подобна на прочутия европейски поклоннически маршрут до испанския град Сантяго де Компостела, наричан "Ел камино" (Пътят), по стъпките на Свети Яков, погребан в катедралата на града.

Българският 550-километров маршрут е разработен от двама жители на Велико Търново - учителя Евгени Коев и математика Паскал Пиперков.

Пътят преминава през 60 населени места, 19 общини и 5 епархии и ще е маркиран. Най- трудно е трасето между Враца до София. Там пътят ще минава по билото на Искърското дефиле.

Не е задължително всички участници да го изминават целия, всеки може да избере докъде да следва групата и откъде да се включи.

Свети Иван Рилски е най-великият светец на българската земя, небесен закрилник и на старопрестолния град.Роден е около 876 г. в Скрино, разположено в Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.

Във Велико Търново мощите на светеца са съхранявани три века до 1469 г., когато са пренесени в Рилския манастир. Сега в старата столица се пази частица от неговите мощи.