БДЖ възстанови движението по подбалканската линия Възстановено е движението в участъка от подбалканската жп линия, който бе блокиран заради инцидент с паднали скални късове.
Вчера влак се блъсна в паднала скала по линията София – Бургас между Клисура и Христо Даново. Локомотивът и един от вагоните на влака са дерайлирали. Единият от двамата машинисти пострада и е откаран в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Мъжът е без тежки травми.
Сред 120-те пътници във влака няма пострадали. Те са откарани до гара Карлово и оттам са натоварени на автобуси за Бургас, за където е и крайното предназначение на влаковата композиция от 3 вагона и локомотив.
Движението на влаковете по Подбалканската линия бе отклонено през Пловдив.
Влаковете вече могат да преминават и в двете направления с ограничена скорост – 25 км/ч.
Имаше доста сериозни наводнения в този район и тази скална маса се активизира - в един момент влагата в нея я повлича, обясни пред БНР инж. Бойчо Скробански, заместник-председател на Националния борд за разследване на произшествия въздушния, водния и железопътния транспорт.
Укрепването на подобни брегове става със засаждане на дървета, които задържат почвата и предотвратяват свлачища, уточни той.
Инж. Скробански посочи, че ежедневно кантонерите правят обходи в своите райони по график. Тези обиколки включват освен жп линията, и скатовете покрай нея.
"Има непрекъснато наблюдение. Вчера един час преди активизиране на тази скална маса, оттам е минал работникът, видял е, никакви признаци не е констатирал. Трудно това нещо може да се долови и установи", добави той.