БДЖ със специализирани вагони за хората с увреждания

„БДЖ-Пътнически превози” осигурява транспортно обслужване на хора с увреждания и лица с намалена подвижност, информира на сайта си дружеството. Към съставите на влаковете се включват специализирани вагони за всяко заявено индивидуално пътуване, когато е подадена заявка за услугата. За целта е необходимо заявката да бъде направена в Български червен кръст, откъдето се изпраща информацията за пътуването към националния железопътен превозвач.

Специализираните вагони разполагат с обособени места и санитарни възли, отговарящи на международните стандарти. Някои от спалните вагони, които се движат в съставите на нощните бързи влакове, разполагат с по две кабини за превоз на лица с намалена подвижност.

Дружеството извършва специализирано транспортно обслужване и с налични 15 дизелови и 21 електрически мотриси, които се движат по различни маршрути в страната. Всяка мотриса е оборудвана с подвижна сгъваема рампа. При пътуване с тези влакове не е необходима предварителна заявка. Обслужването при качване и слизане от влака се извършва от превозния персонал.

За осигуряване на достъпна среда до железопътния транспорт Национална компания „Железопътна инфраструктура” е оборудвала тринадесет железопътни гари в страната – София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Горна Оряховица, Плевен, Шумен, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Видин и Враца. Всяка от изброените железопътни гари разполага с подемно устройство – мобиллифт, като ж.п. гарите София и Горна Оряховица са съоръжени с два.

Обслужването на лица с намалена подвижност се извършва съгласно сключения тристранен договор между Български червен кръст, „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и Национална компания „Железопътна инфраструктура”.