Авторът на монумента е изпратил писмо до министъра на културата. Няма отговор


Бащата на Бузлуджа арх. Георги Стоилов е изпратил писмо до министъра на културата Боил Банов, в което изисква да бъде направен ремонт на паметника преди зимата.Засега няма отговор на искането от страна на културното ведомство.

За това съобщава сайта http://epicenter.bg, цитирайки интервю на архитект Георги Стоилов пред Дир.бг.
По негови проекти са построени хотел "Рила, сградата на БНР, хотелски комплекс "Орбита", хотелите "Интернационал", "Емона", "Рубин", "Акациите", както и паметниците "Бузлуджа", "Беклемето" и пантеона "Гургулят".


- Арх. Стоилов, един от култовите ви проекти е паметника на Бузлуджа. И преди демокрацията, този проект не е бил приет радушно, заради формата си, сега паметникът се руши. Как дойде идеята за този проект и защо избрахте тази форма, която наподобява на "летяща чиния" ?


- Първоначално той не бе замислен с формата на "летяща чиния". Това стана в последствие. Имаше обявен конкурс за 70-годишнината от основаването на партията. Конкурсът бе три паметника на основателите на Бузлуджа – Хаджи Димитър, Димитър Благоев, Габровския партизански отряд. Но бе казано тогава, че на върха трябва да се сложи една петолъчна звезда. Аз участвах именно в конкурса за паметник на върха и получих първа премия. Бях направил един внушителен проект с паметникът бе кръгла форма на шест опори, а в центъра пилон с петолъчка. Всичко това открито. Другите три паметника ги построиха, а този на върха го отложиха, поради липса на средства.

След десетина години ми звънна първият секретар на партията на Стара Загора и ми съобщи, че паметникът ще се строи. Тогава стана ясно, че там ще е необходимо закрито помещение, в което да могат да се събират хора. Тогава извадих пилона в страни, а кръгът стана "чиния". След това се обърнах към Съюза на художниците. 20 художника облицоваха със скулптури и мозайки отвътре паметника. Сред тях бе Величко Минеков и Никола Стефанов.

- От къде все пак дойде идеята за формата, наподобяваща "летяща чиния"?


- На 9 километра на запад се намира Шипка, чийто паметник е мощен блок. Като върви човек по пътя за Бургас се вижда и паметника на Шипка и този на Бузлуджа. И аз мислих как да отлича паметника на Бузлуджа от този на Шипка и се появи идеята кръг с вертикала. И както вече ви казах кръглият елемент се превърна в чиния.

- Не е ли тъжно, че паметникът в годините бе оставен да се руши? Кой трябва да го стопанисва?


- Първо бе решено, че обликът на Тодор Живков не му е мястото в Бузлуджа и го изчегъртаха. По времето на Иван Костов започна масовото рушене на паметника. Вътре всичко е преобърнато наопаки, изкъртени са мозайките, повредени са скулпторите. Витрините отвън са изпотрошени. Петолъчната звезда е стреляна и какво ли не. Покривът е пробит.
Може би паметникът ще издържи 1000 години, бетонът е така направен, но той е в окаяно състояние. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска социалистите да го възстановят в първоначалния му вид, да го стопанисват в продължение на 10 години и след това той да бъде върнат на държавата. Обединените патриоти и по точно Валери Симеонов заяви, че е лъжа, че този паметник е изграден от народа. МС взе решение, че той остава държавен обект.
Тук искам да вметна, че когато паметникът започна да се строи, партийният секретар на Стара Загора заяви, че държавата има пари за това. Аз обаче опонирах и казах, че това не трябва да се строи с държавни пари, а с пари на народа. Направиха тогава акция с пощенски марки и събраха 16 милиона лева. Обектът и пътищата до него струваха 14 милиона лева, а 2 милиона лева от събраните пари отидоха за Стара Загора за детски заведения и др. сгради. Той е държавен културен обект.
Преди дни написах писмо до министъра на културата Боил Банов, в което му обърнах внимание, че обектът е пред разрушение, защото покривът е пробит, витрините са избити, идва дъжд и сняг. Време е сега да бъде ремонтиран. Надявам се, че ще получа отговор.
Доколкото знам чуждестранни туристи посещават ежедневно Бузлуджа. Миналата година посетих паметника с полска журналистка. От "Business Insider" изпратиха журналисти и фотографи и направиха издание, в което показаха паметника в окаяното му състояние. От Америка, от Канада идват туристи да видят монумента на социалистическите идеи. Друг такъв монумент няма, той е единственият.


Публикуваме със съкращения от http://epicenter.bg


Бел. редакцията:


Преди три години млада архитектка от България, завършила в Берлин Дора Иванова също предложи спешен ремонт на паметника, в своя проект за неговото съхраняване "Бузлуджа- монумент на времето". Най- напред проектът бе промотиран за първи път в Казанлък. Поредица от срещи в различни градове и срещи с различни институции, в т. ч. и Европейския парламент, не дадоха резултат. Всички разбираха и приветстваха идеята на младата архитектка, но средства така и не се намериха, дори за техническо обследавне на сградата, независимо от твърденията на арх. Иванова, че средства за реставрацията могат да дойдат и по линия на европейски проекти и програми.

Миналата година арх. Дора Иванова, която за целта създаде и своя фондация се срещна и с премиера Бойко Борисов за реализацията на проекта. Последва и среща в Министерството на културата, но без резултат. Останалото от съдбата и политическата драма около Бузлуджа, случили се тази година, са ясно.