Арсеналско дете спечели още два медала на шах

Още два медала прибави към колекцията си малката казанлъшка шахматистка Калина Шипкова от Шахклуб „Казанлък 21”. След като спечели бронзов медал в Държавното първенство по шах във Велико Търново на класически шах за момичета до 8-годишна възраст, 7-годишната Калина завоюва сребърен медал на ускорен шах. Това са първите държавни първенства за талантливото казанлъшко момиче, което до миналата година бе в детската градина. И тя се представи по най-добрия начин – с два медала, които прибави към досегашните 11 медала и две купи от национални и регионални състезания. Въпреки че се състезава само от две години, Калина, която е дъщеря на един от младите кадри на „Арсенал” АД – компютърният специалист Ива Шипкова, и на електроинженера Михаил Шипков, показва завиден спортен дух и талант за победи.

„Много близо беше и до призовата тройка на блиц, където шансът и късметът са водещи – сподели след състезанието нейният треньор и ръководител на ШК „Казанлък 21” Петранка Драганова. – С 5 точки от 7 възможни, Калина раздели 2-4 място, но за съжаление компютърът я нареди 4-та и тя остана без медал в тази категория. А заслужаваше, защото без треньор на самото състезание, тя воюва от първата до последната партия, за да представи клуба ни достойно. С двата спечелени медала – бронзов на класически и сребърен на ускорен шах, считам, че това е едно отлично представяне на Калина”.

Калина Шипкова е откритие на ОДК ,"Свети Иван Рилски" – Казанлък, още когато е в детската градина. От две години тренира организирано в ШК ,,Казанлък 21". От Държавните първенства във Велико Търново, които приключиха на 10 март, тя добави нови два медала, към богатата си вече колекция. По думите на треньора на малкото момиче Петранка Драганова, предстои анализ на изиграните партии, коригиране на допуснатите грешки и много работа. Само след няколко дни, на 16 март 2019 г., предстои участие на състезателите на казанлъшкия клуб в турнира за Купа "Раднево". В Раднево клубът ще се представи с 8 свои състезатели, от които двама души са дебютанти и за първи път ще участват на голямо състезание.